marţi, 29 sep 2015 - Anul XX, nr. 226 (6038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Soluţie

Conducerea USV le reproşează autorităţilor locale că nu sprijină iniţiativa de a suplimenta locurile de cazare pentru studenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru a suplimenta spaţiile de cazare pentru studenţi, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vrea să ia în administrare un cămin al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, internat ce dispune de circa 200 de locuri de cazare. Căminul Colegiului Alimentar este locuit de chiriaşi ai Primăriei municipiului Suceava, iar transferul se poate face doar cu sprijinul municipalităţii, sprijin pe care rectorul USV, Valentin Popa, spune că nu l-a primit.

Acesta le reproşează autorităţilor locale că nu se implică suficient pentru a identifica un alt spaţiu de cazare pentru chiriaşii ce locuiesc în căminul Colegiului Alimentar.

„Pentru ca noi să putem prelua căminul avem nevoie de Consiliul Local şi primar, însă până acum nu s-a făcut nimic. Permanent am avut intervenţii pe această temă. Prima discuţie pe acest subiect am avut-o cu domnul primar acum doi ani şi de fiecare dată când mă întâlnesc cu primarul nu uit să-i reamintesc de acest lucru”, a menţionat Popa.

În cazul în care va fi preluată de USV, clădirea căminului va fi reabilitată şi modernizată pentru studenţi, dat fiind faptul că în internat condiţiile de trai nu sunt nici măcar aproape de un standard minim de decenţă. Valentin Popa a precizat că pentru renovarea clădirii ar fi nevoie de 10-12 milioane de lei.

Acesta a mai subliniat că pe 2 octombrie, la debutul noului an universitar, se va întâlni din nou cu primarul Ion Lungu şi va reitera rugămintea de a găsi o soluţie privind situaţia căminului 2 de la Colegiul Alimentar.

„S-au invocat permanent diverse motive, ni s-a zis că nu s-a găsit o soluţie unde să mute cazurile sociale. Era vorba de 20-30 de camere ocupate, nu ştiu câte sunt în prezent. Faptul că studenţii nu au suficient spaţiu de cazare văd că nu e aşa important. Trebuie să se descurce altcineva, nu comunitatea locală sau Consiliul Local. O să insistăm cu rugăminţile. O altă soluţie e să construim cămine studenţeşti în Moara, însă e inadecvat să facem cămine acolo, fără celelalte facilităţi necesare”, a mai declarat rectorul USV.

 

Lungu: „Sunt nişte cazuri sociale pentru care nu am altă soluţie”

De partea cealaltă, edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că relocarea persoanelor din căminul liceului „e o problemă delicată”.

„Căminul este al municipalităţii şi este dat în folosinţă gratuit Colegiului Alimentar. Avem o problemă, sunt nişte cazuri sociale pe care nu avem unde să le mutăm. În măsura în care vom face demersuri şi vom face nişte locuinţe sociale, sigur putem elibera acel cămin. Cu toată bunăvoinţa, însă sunt nişte cazuri sociale pentru care nu am altă soluţie. Trebuie să îl preia Ministerul Educaţiei, transferul de la primărie la minister se face prin hotărâre de guvern. Este treabă”, a declarat Lungu.

 

Cazarea studenţilor a început în plin şantier

Noul an universitar începe la finele acestei săptămâni, iar studenţii se mută deja în cămine, primii care au venit să-şi revendice locurile din internat fiind studenţii din anii III şi IV.

Pe o vreme ploioasă, printre utilaje, muncitori şi alei noroioase, ieri, în prima zi de cazări, tinerii au aşteptat răbdători la rând, declarând că nu vor să renunţe la viaţa din cămin, că preţurile din campus sunt de câteva ori mai mici decât cele din chirie, iar condiţiile sunt mulţumitoare.

Tinerii au stat la coadă, au completat şi au semnat contractul de închiriere, după care fiecare şi-a primit locul în cameră.

„Cele mai bune condiţii sunt la C3, mai ales că baia este în camere. Dintre toate oraşele sunt cele mai bune condiţii şi la preţ foarte bun. Am stat doi ani în cămin la C3, acum e al treilea an. Eu sunt la buget şi plătesc 210 lei. Viaţa la cămin e frumoasă, cunoşti multă lume, faci schimburi de experienţe”, ne-a declarat Gabriela din Botoşani, studentă la Ştiinţe Economice.

Tot din Botoşani, colega sa Andreea ne-a mărturisit că „tot la C3 vreau. Per total sunt foarte mulţumită de condiţiile de aici. E curat, ni se dă lenjerie curată de fiecare dată când vrem să o schimbăm, avem bucătărie în clădire, baie în cameră. În primul an de facultate am stat la gazdă şi am plătit 100 de euro, iar acum dau 210 lei”.

Prorectorul Universităţii din Suceava prof. univ. dr. Ştefan Purici a menţionat că „lucrările de reabilitare a campusului USV sunt programate pentru câţiva ani şi totul depinde de sumele pe care instituţia le primeşte de la bugetul de stat, dat fiind faptul că acest proiect se realizează, în cea mai mare parte, din bani de la ministerul de resort”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea USV le reproşează autorităţilor locale că nu sprijină iniţiativa de a suplimenta locurile de cazare pentru studenţi.
 Vizualizări articol: 1960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conducerea USV le reproşează autorităţilor locale că nu sprijină iniţiativa de a suplimenta locurile de cazare pentru studenţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei