Un club de noapte din Siret a devenit club al elevilor. Iniţiativa a aparţinut unei familii de nemţi, Esther şi Stefan Armer, care de 14 ani locuieşte în România. Clubul se numeşte ”Light House” (”Casa Luminii”) şi a fost amenajat astfel încât elevii să poată petrece câteva ore plăcute, după cursuri. Mobilierul a fost donat de proprietarii unui restaurant din Germania care a dat faliment. Celelalte lucruri au fost cumpărate de Ștefan şi Esther.
Principalii destinatari ai clubului înfiinţat de Stefan Armer într-o clădire veche de 80 de ani sunt copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, din Siret şi din satele din jur. Copiii şi adolescenţii au la dispoziţie o cofetărie, unde găsesc sucuri, ceai şi dulciuri, mese de fotbal şi tenis, instrumente muzicale pentru cei pasionaţi de muzică – Esther cântă la chitară şi la flaut şi poate da ore celor care vor să înveţe, cărţi de citit şi cărţi de joc, rummy, şah, recuzită pentru piese de teatru, alte jocuri destinate copiilor mai mici etc.
În mica bibliotecă sunt cărţi pentru copii şi adolescenţi, o Biblie neoprotestantă şi una ortodoxă şi volumul ”Pas cu pas”, scris de preşedintele României, Klaus Iohannis. Rafturile cu cărţi sunt însă locul cel mai puţin vizitat de copii, ne spune Stefan zâmbind. De un an, de când s-a deschis clubul, n-a solicitat nimeni nici o carte.
Interesul este pentru jocuri şi, nu de puţine ori, pentru ajutor la temele date la şcoală. Tot în ”Casa Luminii” funcţionează şi clubul ”Micii exploratori”, destinat copiilor între 8 şi 13 ani, ai cărui membri se întâlnesc în fiecare vineri după-amiază. În mod constant, în timpul săptămânii, după orele de curs, în casă sunt zilnic 30-40 de copii. Sâmbăta, Ștefan închiriază terenul de fotbal al liceului din oraş (sala de sport, iarna) pentru meciurile jucate de copii. În weekend şi în vacanţe, clubul organizează tabere şi excursii în natură.
Prima tabără pentru copii, în grădina lui Stefan de la Dersca
Prima tabără cu corturi, îşi aminteşte Stefan, a organizat-o în grădina casei lui din Dersca, o comună în apropiere de Siret. ”Mergem în natură, organizăm concursuri, jocuri, cântăm, facem sport, discutăm. La <Micii exploratori> învăţăm cum să trăieşti în armonie cu Dumnezeu, cu semenii tăi şi natura. Copiii au întrebări despre evoluţionism şi Creaţie. Eu nu sunt profesor, ca să le predau. Îi încurajez doar să discute”, ne-a spus Stefan.
Niciodată nu a avut probleme de disciplină cu copiii, cu atât mai puţin să dispară ceva din club, şi nici reclamaţii nu au venit din partea nimănui. Programul este agreat atât de familiile copiilor, cât şi de şcoală.
Clubul este destinat tuturor copiilor, fără deosebire de confesiunea religioasă. ”Pe mine nu mă interesează religia lor. Nu fac diferenţă între copii. Din păcate, liderii bisericilor fac astfel de diferenţe. Eu sunt luteran, ca şi preşedintele Iohannis. Copiii care vin aici sunt din familii ortodoxe sau neoprotestante, asta nu este important. Pot să spun, însă, că în proiectele noastre sociale am colaborat foarte bine cu biserici neoprotestante”, spune Stefan.
În activitatea de la ”Casa Luminii” Stefan este ajutat de trei voluntari: unul din Suceava, Flavius Munteanu, şi doi din Germania. În mod tradiţional, foarte mulţi tineri germani caută proiecte sociale şi fac voluntariat un an, în toate colţurile lumii. Cei de la Siret sunt deja în al doilea an. Unul dintre ei, Timo Jenne, din Koln, ne-a declarat că îi place foarte mult ceea ce face la Siret şi a decis să mai rămână. Activitatea de la ”Casa Luminii” din Siret poate fi urmărită şi pe pagina de Facebook a clubului, https://www.facebook.com/Lighthouse.Club.Siret/timeline .
Stefan: ”Am pierdut aici inima mea”
Povestea relaţiei lui Stefan cu România a început demult, în 1991, pe când avea 20 de ani şi era student în anul II. Atunci a auzit despre un convoi umanitar care pleca din Germania spre orfelinatele din România, despre care aflase de la televizor. A venit şi a petrecut două săptămâni la un orfelinat din Dorohoi. Apoi a revenit în fiecare vară. ”Am intrat în cămin şi am văzut o mulţime de copii mici, cu părul foarte scurt şi foarte deschişi faţă de străinii care au venit la ei. Asta a schimbat ceva în inima mea. Am văzut că sunt mii de copii orfani care au nevoie de ajutor. A fost prima dată când am văzut că există ceva lângă bogăţia noastră germană. Dar noi plecam şi ei rămâneau aici, tot într-un cămin cu o singură baie, de fapt, o cameră cu trei găuri în podea, care se numea WC. Voiam să fac ceva mai mult decât să venim din când în când cu ajutoare”, ne-a spus Stefan.
Între timp, părinţii lui au divorţat, ceea ce l-a făcut să înţeleagă şi mai bine drama copiilor care nu sunt alături de părinţi. A revenit an de an, pentru perioade din ce în ce mai lungi şi, în 2001, împreună cu soţia, a decis să rămână: ”am pierdut aici inima mea”. Familia lui Esther a acceptat uşor venirea în România, mama lui Stefan nu a înţeles niciodată de ce a rămas aici.
Cei doi tineri germani au cumpărat o gospodărie la Dersca şi s-au dedicat activităţilor sociale.
Exemplul clubului înfiinţat de familia Armer, urmat şi de doi preoţi ortodocşi din Siret
Pentru naşterea primilor doi copii - Emilia, de 12 ani şi Benedict, de 10 ani, Esther a mers în Germania. Pe Magdalena, de 4 ani, a dorit să o nască la Suceava. Stefan ne spune că iubeşte România, cu bune şi cu rele, cu oamenii săi calzi şi primitori, dar şi cu străzile proaste, mizerie şi gălăgie. Cel mai greu i-a fost să se familiarizeze cu semnificaţia ”da”-ului românesc. ”În germană, da înseamnă da. În română este da, posibil sau da, probabil”, se amuză Stefan.
Până în 2005 el şi Esther au lucrat cu orfani, apoi interdicţia aplicată străinilor de a mai intra în centrele de plasament româneşti i-a făcut să se reorienteze către sprijinirea a trei copii din orfelinat, într-o formă de semi-plasament: ”să-şi dezvolte caracterul, darurile personale pe care le au, apoi să meargă pe drumul lor”. Din 2010 au început să dezvolte proiecte sociale în zona Siret. Clubul "Light House" este unul dintre acestea, înfiinţat în ideea de a le oferi elevilor o alternativă la ”distracţia pe stradă”.
Exemplul dat de familia Armer a fost urmat în Siret şi de preoţii Daniel-Vasile şi Vasile Mierlă, care în luna iunie a acestui an au deschis ”Clubul Ortodox Flori de Sânziene”, unde copiii au activităţi recreativ-distractive. Primarul de Siret, Adrian Popoiu, ne-a declarat că apreciază foarte mult existenţa celor două cluburi pentru elevi şi consideră benefică pentru copii competiţia dintre acestea, de a le oferi adolescenţilor programe cât mai atractive.