Pentru a evita o posibilă criză a asigurării apei calde către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, aleşii locali au luat ieri o serie de decizii menite să „dezamorseze” o asemenea „bombă”, care ar afecta aproape jumătate din populaţia municipiului reşedinţă de judeţ.
Astfel, Termica, societate intrată în faliment de aproape trei luni de zile, a primit mandat să asigure apă caldă şi căldură până la preluarea serviciului de termoficare de un nou operator.
O decizie anterioară limita această perioadă la 90 de zile de la declararea falimentului, conform prevederilor legale, ceea ce ar însemna că de marţi, 29 septembrie, Termica ar trebui să sisteze orice activitate, iar la robinetele sucevenilor să nu mai curgă apă caldă.
Decizia luată ieri prelungeşte acest termen, până la intrarea în activitate a noului operator de termoficare, desemnat de comisia de licitaţie – Thermonet.
Cu toate acestea, decizia Consiliului Local Suceava nu este suficientă pentru a rezolva problema asigurării apei calde, deşi este un pas important.
Asta deoarece decizia luată de ei este unilaterală. Cealaltă parte implicată, adică Termica, unde deciziile sunt luate acum de lichidatorii judiciari şi creditori, nu s-a exprimat încă dacă este de acord să continue activitatea prestată.
Negocierile cu cei de la Termica vor fi purtate de conducerea municipalităţii sucevene în cursul zilei de astăzi, când se va decide dacă luni va fi sau nu ultima zi în care apa caldă mai curge la robinetele sucevenilor.
Pentru a nu exista reticenţe din partea creditorilor să accepte funcţionarea pe o perioadă nedeterminată, aleşii locali au aprobat ieri şi plata tuturor pierderilor de pe reţele înregistrate din prestarea acestui serviciu în luna august, Termica neavând voie să funcţioneze în pierdere pe durata falimentului.
Este foarte posibil ca sucevenii să şi înceapă iarna tot cu Termica, semnarea contractului cu Thermonet, care nu poate fi făcută mai devreme de 13 octombrie, nefiind suficientă pentru prestarea acestui serviciu de noul operator.
Predarea-primirea instalaţiilor de termoficare, care trebuie făcută întâi între Termica şi Primărie, apoi între Primărie şi Thermonet, precum şi negocierile pentru închirierea unor porţiuni de instalaţii de la Termica, de către municipalitate, ar putea dura destul de mult, încât este de aşteptat, cel puţin în octombrie, ca furnizarea căldurii să fie făcută tot de Termica.
(25 sep 2015, 11:20:45