După ce au adus unităţile de învăţământ la nivel european, o parte dintre edilii comunelor din judeţ se confruntă cu o mare problemă – scăderea efectivelor de elevi.
În comuna suceveană Forăşti, autorităţile locale au oferit o lecţie celor de la oraş şi au investit bani frumoşi în unităţile şcolare din comună, creând condiţii la standarde ridicate.
În 2011, în satul Uideşti din comună, primăria a investit peste 200.000 de euro (900.000 de lei) într-o şcoală cochetă, frumoasă, cu dotări moderne, însă din toamna acestui an pe clădire s-a pus lacătul.
S-a cumpărat mobilier nou, s-au făcut toalete decente, s-a investit în termopane, într-o centrală termică, calorifere şi alte utilităţi, însă la Uideşti nu mai are cine să aprecieze toate astea. Şcoala dispune de două grupuri sanitare, cancelarie cu grup sanitar propriu, bibliotecă şi două săli de clasă, fiind împrejmuită de o grădină mare, de 72 de ari.
Directoarea instituţiei, Oana Miruna Oprea, a explicat faptul că în anul şcolar 2014-2015, ultimul an şcolar în care unitatea a funcţionat, la şcoala primară din Uideşti au învăţat şapte elevi.
„Şcoala arată foarte bine, este foarte frumoasă. Anul trecut a funcţionat cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Suceava, ţinând cont că numărul de elevi era sub minimul admis, de 12. Din acest an şcolar elevii vor face naveta cu microbuzul şcolar. Vor merge la şcoală la Manolea”, a menţionat Oprea.
Aceasta a mai explicat că responsabil de scăderea numărului de elevi este declinul demografic, în primul rând, coroborat cu decizia părinţilor de a pleca în străinătate cu copiii, sau în alte localităţi.
Primarul comunei vrea să facă un muzeu în clădirea fostei şcoli
Primarul comunei, Brăduţ Avrămia, ne-a mărturisit că în 2007, an în care a fost depus proiectul pentru construcţia şcolii, în sat erau 24 de elevi.
„Am prins finanţare în 2008, iar lucrările s-au finalizat în 2011, având o valoare totală de 9 miliarde de lei vechi, cu tot cu mobilier, centrală, apă, canalizare. La vremea respectivă erau copii, erau 24 de elevi”, a precizat primarul.
Pentru ca banii investiţi să nu se ducă pe apa sâmbetei, acesta s-a gândit să înfiinţeze în fosta şcoală un muzeu al satului.
„Potrivit legislaţiei, Consiliul Local, cu aprobarea Ministerului Educaţiei, poate schimba destinaţia clădirii. Eu m-am gândit ca, în colaborare cu şcoala, să facem un muzeu al satului. Dacă fiecare elev de la şcoală va aduce câteva obiecte vechi, eu cred că poate ieşi ceva frumos. S-a muncit pentru şcoala asta, îmi pare rău că s-a închis”, a mai spus primarul.
Tot în Forăşti, la şcoala din satul Roşiori, unitate închisă în 2010, a funcţionat până în 2014 un Centru de resurse şi sprijin în educaţie, printr-un proiect POSDRU, iar de atunci nimeni nu a mai trecut pragul clădirii.
Brăduţ Avrămia a ţinut să precizeze că toate unităţile şcolare din Forăşti au autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, iar cei aproape 500 de elevi din comună învaţă în cele mai bune condiţii.
Şcoala Primară Uideşti nu este singura din judeţ unde, deşi condiţiile de derulare a cursurilor erau la standarde înalte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava au luat decizia suspendării activităţii din cauza scăderii numărului de elevi.