Zeci de mii de suceveni riscă să nu beneficieze de apă caldă la robinete începând de săptămâna viitoare, timp de aproape două săptămâni.
Pentru a evita o astfel de situaţie neplăcută şi nedorită, conducerea municipalităţii sucevene vrea să prelungească mandatul acordat falimentarei Termica de a presta acest serviciu până când îşi va începe activitatea noul operator, desemnat prin licitaţie.
Ultima zi în care Termica poate furniza apă caldă, conform deciziei anterioare a deliberativului local, în baza prevederilor legale, care spun că o societate intrată în faliment mai poate funcţiona 90 de zile de la data pronunţării acestuia, este 28 septembrie.
„Ne luptăm ca sucevenii să aibă apă caldă. În şedinţa de Consiliu Local voi intra cu un proiect de hotărâre prin care prelungim termenul de prestare al serviciului de termoficare de către Termica. Noi am dat această aprobare pentru o perioadă de 90 de zile de la intrarea Termica în faliment, dar, din păcate, negocierile au durat foarte mult şi nu ne-am încadrat în acest termen. Acum avem nevoie să aprobăm prelungirea prestării serviciului de termoficare până la semnarea noului contract, care nu se poate face mai rapid de 13 octombrie”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Decizia ca Termica să funcţioneze în continuare nu poate fi luată unilateral, ci trebuie să existe un acord şi din partea creditorilor şi a lichidatorilor societăţii intrate în faliment.
„Am avut deja discuţii cu lichidatorii judiciari de la Termica, sper să-i convingă şi pe creditori, astfel încât Termica să mai poată presta acest serviciu până la încheierea contractului cu noul operator. Asta ar însemna cam până pe 15 octombrie. Mai mult, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că, din punctul său de vedere, ar fi de preferat să presteze acest serviciu toată luna octombrie, pentru că este foarte greu de făcut facturarea la jumătatea lunii”, a adăugat Lungu.
Un posibil obstacol în prelungirea acestui mandat acordat Termicii a fost îndepărtat la Bucureşti, unde edilul sucevean a primit asigurări din partea responsabililor ANRE că nu vor fi anulate licenţele pe care le are Termica, până la încheierea noului contract.
Varianta de rezervă
În caz de creditorii Termica, în special UNICOM, care are un cuvânt greu în luarea deciziilor, nu vor fi de acord să continue activitatea, deşi serviciul este acum profitabil, toate pierderile de pe reţele fiind suportate de municipalitate, există şi un plan de rezervă.
„În paralel am avut discuţii şi cu cei de la Thermonet, care ar putea prelua acest serviciu pe un contract de forţă majoră. Dar este mult mai greu, pentru că nu este făcută încă predarea-primirea instalaţiilor, lucrăm încă la inventarierea acestora, pentru a le prelua la primărie şi apoi să le dăm celor de la Thermonet”, a spus Lungu.
Practic, dacă sucevenii vor avea sau nu apă caldă la robinete în perioada următoare depinde de opţiunea celor care deţin acum puterea decizională la Termica.
(24 sep 2015, 11:27:28