Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, consideră că după finalizarea lucrărilor de modernizare, Aeroportul "Ştefan cel Mare" Suceava va putea fi comparat cu unul dintr-o capitală de ţară, cum ar fi cel din Bucureşti. Cătălin Nechifor a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că şi după finalizarea actualului proiect european prin care a fost construită o pistă nouă şi un nou turn de control, aeroportul din Suceava va avea nevoie în continuare de dezvoltare prin amenajarea unor noi terminale pentru plecări şi sosiri internaţionale. Nechifor a spus că în acest sens, consilierii judeţeni suceveni se vor întruni în şedinţa ordinară de luna aceasta la Centrul Economic Bucovina Suceava, acolo unde se intenţionează amenajarea terminalelor pentru plecări şi sosiri internaţionale, dar şi pentru zborurile tip cargo. Reamintim că şeful administraţiei judeţene a anunţat recent că în pavilionul principal al CEBS ar urma să fie amenajat un modern terminal pentru plecări internaţionale, în timp ce alte două clădiri vor fi destinate terminalului pentru sosiri internaţionale. De asemenea, alte două clădiri ale Centrului Economic Bucovina vor fi folosite pentru un terminal pentru zborurile cargo. „Principalul subiect al şedinţei va fi dreptul de administrare pe care Consiliul Judeţean Suceava îl va da Regiei Autonome Aeroportul <Ştefan cel Mare> Suceava cu privire la suprafeţele de teren şi clădirile care sunt în acest moment la Centru. Am vrut asta pentru că îmi doresc ca fiecare consilier judeţean să înţeleagă exact ceea ce vrem şi, pe de altă parte, să vadă ce am lucrat până acum la aeroport”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. El a adăugat că etapa de dare în administrare a terenurilor şi clădirilor respective către aeroport este una esenţială, urmând să se continue cu realizarea unui studiu de fezabilitate prin care se va stabili cum vor arăta noile terminale şi care vor fi costurile pentru amenajarea acestora.
„Prin prezenţa noastră la aeroport sper că o să putem arăta tuturor ce vrem să facem, care sunt elementele de dezvoltare, pentru ca ulterior să putem găsi şi sursa de finanţare pentru a implementa proiectul. O sursă de finanţare care cred că va fi din bugetul propriu sau dintr-un împrumut, pentru că timpul ne presează foarte mult”, a spus Nechifor, care a mai adăugat că „Aeroportul Suceava are nevoie de această dezvoltare şi planul este ca anul viitor să putem realiza acest proiect, să dăm în folosinţă terminalul 2, şi în felul acesta să avem un aeroport care deja depăşeşte un caracter regional. Şi pot să spun foarte deschis: va fi un aeroport comparabil cu un aeroport de capitală. Adică gen Bucureşti sau altceva din lumea întreagă, depăşind un standard pe care îl găsim la aeroporturile regionale”.
Cătălin Nechifor a precizat că în momentul de faţă lucrările de modernizare ale aeroportului sunt la 99% din punct de vedere fizic şi la 81,41% din punct de vedere financiar, mai fiind de decontat o sumă de 17,155 milioane de lei. Nechifor a spus că se mai lucrează la platforma de îmbarcare/debarcare şi la amenajarea interioară a turnului de control. Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că aeroportul sucevean va fi singurul din ţară care va fi autorizat pentru a folosi sistemul de aterizare – decolare pe bază de GPS. De asemenea, până în prezent s-au finalizat şi 65% din lucrările la noul sistem de balizaj al aeroportului.
Nechifor: Avem o dificultate cu Romatsa
Cătălin Nechifor a adăugat că singura dificultate există cu Romatsa, care ar trebui să monteze la Suceava sistemul de navigaţie de tip ILS, în condiţiile în care pe conturile companiei a fost pusă o poprire pe suma de 85 de milioane de lei. „Avem o dificultate legată de Romatsa. Este o situaţie specială la această companie publică a statului român şi înţeleg că nişte fraţi au blocat conturile. Iar o chestie penibilă. Nu se poate ca o companie publică a statului român, cum este Romatsa, care dirijează tot traficul aerian, să fie blocată în felul acesta”, a spus Nechifor. El şi-a exprimat convingerea că acest lucru „nu ne va încurca”, în condiţiile în care Romatsa trebuie să monteze sistemul de navigaţie de tip ILS.
„Prin proiectul nostru aveam obligaţia să facem pista, platformele, staţia electrică şi să amenajăm terenul pentru a fi pus la dispoziţia Romatsa pentru a monta sistemul ILS. Trebuie montat în toamna aceasta şi sper să nu ne încurce Romatsa, datorită blocajului cu fraţii respectivi. Dar şi în acest caz vom fi pregătiţi, cu sistemele pe care le vom avea, să deservim avioane din partea oricărei companii de zbor naţionale sau internaţionale”, a subliniat preşedintele CJ Suceava. El a mai declarat că primele contracte cu operatorii de zboruri vor putea fi semnate după data de 20 – 21 octombrie a.c., când ar urma să fie aprobate noile tarife pe care le va practica Aeroportul "Ştefan cel Mare".
(25 sep 2015, 11:03:26