Cauza apariţiei de cazuri de hepatită A în căminul social al Primăriei Suceava, din apropierea Colegiului Tehnic ”Petru Muşat”, a fost stabilită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Directorul instituţiei, Andrei Ianovici, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că motivul este starea precară de igienă din familiile celor cinci copii care au contractat boala. ”Epidemia hidrică (n.r. – care are ca sursă apa) nu se confirmă. Cauza o reprezintă condiţiile de igienă”, a afirmat Ianovici.
Toţi cei cinci copii diagnosticaţi cu hepatită A, cu vârste între 7 şi 11 ani, au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Alţi 23 de copii care locuiesc în acest imobil şi cu care bolnavii au venit în contact au fost vaccinaţi antihepatic de inspectorii DSP. Familiile asistaţilor social care locuiesc în clădire au primit materiale dezinfectante, iar o echipă a DSP a fost ieri din nou la faţa locului în inspecţie. Cu această ocazie, inspectorii sanitari au constatat şi starea deplorabilă a băilor comune. Chiar şi pe palierele unde la grupurile sanitare era curat şi nu mirosea a urină, ca de exemplu la etajul III, igrasia şi rugina sunt peste tot, iar pereţii nu par să fi venit în contact cu varul în ultimii 10-15 ani.
Starea deplorabilă a băilor din căminul care aparţine primăriei este îngrijorătoare nu numai pentru că aici locuiesc circa 100 de persoane, printre care şi foarte mulţi copii, ci şi pentru că în această clădire îşi au sediul şi instituţii cu pretenţii: Societatea Doamnelor Bucovinene, Centrul de Asistenţă pentru Vârstnici, Şcoala Sanitară Postliceală ”Carol Davila”, Liceul Particular Nr. 1, Şcoala Postliceală a Universităţii ”Moldova” şi Centrul de Studii Suceava al Universităţii ”Danubius” din Galaţi.
Renovarea grupurilor sanitare comune nu pare să preocupe pe cineva
Primăria Suceava şi toate instituţiile menţionate anterior au fost informate despre apariţia cazurilor de hepatită şi despre cauza acestora, dar până ieri nu a anunţat nici una dintre acestea începerea unor lucrări de igienizare şi renovare măcar la grupurile sanitare comune.
Reamintim că hepatita A este o infecţie a ficatului extrem de contagioasă, provocată de virusul hepatitic A, care alterează capacitatea ficatului de a funcţiona. Virusul se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Adulţii prezintă mai des semne de boală decât copiii, iar severitatea afecţiunii şi rata mortalităţii cresc pe măsură ce pacienţii au o vârstă mai ridicată. Copiii sub 6 ani nu au, de regulă, simptome vizibile şi numai aproximativ 10% dintre ei dezvoltă icter. Ȋn cazul copiilor mai mari şi al adulţilor, icterul apare la mai mult de 70% dintre bolnavi.
Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei (spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei), folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.