Praf, mizerie, gropi peste tot şi multă disperare din partea celor care locuiesc în zona centrală a Sucevei, în apropierea Pieţei Mari, asta a rămas în urma lucrărilor făcute de Pfeiffer la reţelele de apă şi canalizare.
Aproape două luni de zile, o groapă imensă a existat în spaţiul dintre blocuri, folosit ca parcare nu doar de locatari, ci şi de cei care vin la piaţă. De asemenea, strada adiacentă, Horea, Cloşca şi Crişan, pe care circulă zilnic, a fost străbătută tot atâta vreme de un şanţ cu o lăţime de jumătate de metru, dar pentru săparea căruia s-a distrus asfaltul pe o suprafaţă mult mai mare în jur. La finalizarea lucrărilor, însă, locuitorii din zonă au avut dezamăgirea să constate că readucerea la starea iniţială este doar „praf în ochi”.
„Cum pot spune că au readus la starea iniţială, când au turnat un strat de beton peste şanţul săpat, dar în jurul acestuia asfaltul este sfărâmat pe o porţiune mult mai mare? Nu mai poţi merge bine printre blocuri, că te împiedici de denivelările rămase după intervenţiile lor, făcute cu maşini grele, care au distrus parcarea din zonă, care era într-o stare destul de bună”, se revoltă Marcel, unul dintre locuitorii din zonă.
Supărat, acesta scurmă cu pantoful în stratul gros de praf şi pământ rămas pe stradă în urma lucrărilor, care zi de zi le face viaţa un coşmar, ridicându-se după fiecare maşină care trece în acea zonă intens circulată.
Praful le pătrunde în locuinţe, le-a acoperit florile din ghivece, îl înghit zi de zi, după ce luni de zile au înghiţit în sec, aşteptând să se termine odată lucrările care au dat peste cap zona respectivă.
„Halal centrul Sucevei. Cică suntem la kilometrul 0 al oraşului şi la noi arată strada mai ceva ca o uliţă – pământ şi pietriş. Degeaba plătim impozite mai mari ca în restul oraşului, că suntem lăsaţi de izbelişte”, răbufneşte Elena, care locuieşte în zona respectivă de zeci de ani şi niciodată nu a văzut-o mai distrusă ca acum.
Gropile rămase în urma lucrărilor de apă-canalizare îi aduc la disperare şi pe alţi locuitori din zonă, care se miră că municipalitatea nu intervine să refacă parcarea mare dintre blocuri, care ar ajuta la descongestionarea traficului din zona Pieţei Mari, dacă ar fi marcată cum trebuie şi ar prelua maşinile care nu încap în parcarea recent modernizată, situată în imediata apropiere.
Conform normativelor din contractul pe care Pfeiffer îl are pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, societatea trebuie să refacă doar porţiunea săpată, adică cei aproximativ 50 de cm cât îi are şanţul în care pun conductele, chiar de intervenţia lor distruge asfaltul pe o porţiune mai mare în jur.
Din această cauză, în foarte multe situaţii municipalitatea suceveană s-a văzut nevoită să refacă străzile pe care s-a lucrat la apă şi canalizare cu covor asfaltic, deşi, cel puţin la nivel declarativ, acestea au fost „aduse la starea iniţială”.
(19 sep 2015, 19:57:50