Una dintre cele mai grave boli ale păsărilor a apărut, săptămâna trecută, la o fermă de la marginea municipiului Suceava, în Burdujeni. Pseudopesta aviară a fost declarată oficial, de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, în data de 8 septembrie a.c. şi au fost luate toate măsurile impuse de lege în cazul acestei boli. Conform purtătorului de cuvânt al DSV Suceava, dr. Vasile Semeniuc, prima măsură a fost uciderea de urgenţă a celor 4.428 de pui de carne din fermă, prin gazare cu dioxid de carbon, după care cadavrele au fost incinerate la o firmă de profil. Au fost distruse sau dezinfectate pentru a preveni răspândirea bolii toate materialele susceptibile (adăposturi, echipamente, mijloace de transport etc.) a fi contaminate, iar gunoiul de grajd a fost raclat şi depozitat pe o platformă betonată, acoperit cu folie, pentru autosterilizare. Pe o rază de 3 km în jurul fermei în care a apărut boala, DSV a instituit zona de protecţie, iar până la 10 km, zona de supraveghere.
Medicii veterinari au examinat clinic până ieri peste 66.000 de păsări
Toate păsările din exploataţii (galinacee şi palmipede), din ferme şi gospodăriile populaţiei, au fost inspectate, clinic şi s-au luat probe de laborator. Potrivit doctorului Semeniuc, până ieri în zona de protecţie au fost examinate de medicii veterinari 9.711 păsări, iar din zona de supraveghere, 66.673 de păsări. ”Toate păsările examinate au fost clinic sănătoase”, a declarat Semeniuc.
În cadrul măsurilor luate, medicii veterinari au mai dispus interzicerea aglomerărilor de păsări, deci fără târguri, expoziţii şi oboare în Suceava, Salcea şi Plopeni, pe o perioadă de 30 de zile de la efectuarea dezinfecţiei în focar. Ca măsură de prevenţie, alte două ferme de păsări au fost închise şi au fost impuse restricţii de circulaţie pentru păsări. Deţinătorii nu au voie să le lase libere în afara curţilor sau fermelor.
Timp de 14 zile de la efectuarea dezinfecţiei în focarul de boală, este strict interzis accesul, inclusiv pentru proprietarul fermei.
După efectuarea ultimei dezinfecţii în ferma în care a apărut boala, DSV va face teste de sanitaţie. Dacă analizele vor ieşi negative, veterinarii vor recurge la ”păsări santinelă”, adică amplasarea unor păsări sănătoase şi nevaccinate în focar şi urmărirea lor timp de 7 zile. Dacă păsările nu se îmbolnăvesc şi analizele nu detectează prezenţa virusului pseudopestei aviare, gradual măsurile de restricţie se ridică.