În marea finală a Concursului „Arena Bucătarilor”, competiţie care s-a desfăşurat în perioada 8-10 septembrie, la Selgros Băneasa, suceveanul Ovidiu Nicu Procopeţ, de la Restaurantul Miraj Fălticeni, a obţinut un training la Centrul de Excelenţă în Gastronomie din Germania. În finala competiţiei, ajunsă la a şaptea ediţie, suceveanul a câştigat „locul IV şi un premiu în valoare de 1.500 de euro: un training intensiv de trei zile la Centrul de Excelenţă în Gastronomie din Germania”, fiind singurul competitor din judeţul Suceava din grupul celor 16 finalişti din toată ţara ajunşi la acest nivel după ce au trecut de semifinale.
Ovidiu Procopeţ ne-a povestit că pe parcursul a două zile concurenţii au creat şase „main course” (fel principal), având ca ingredient obligatoriu „monk fish” (peşte undiţar), şi şase deserturi cu ingredientele obligatorii ciocolată şi fructe de sezon. Juriul a fost format din cinci chefi celebri: Cezar Munteanu (România), Chef Henrik Sebok (Canada), Chef Claudio Costea (Anglia), Chef Pascal Griere (Franţa) şi Chef Marc Gale (Franţa). Juraţii au punctat creativitatea preparatelor, prezentarea în farfurie, respectarea practicilor de lucru, dar şi gustul şi aspectul.
„Eu am reprezentat Restaurantul Miraj Fălticeni (singurul participant din judeţul Suceava) şi am obţinut, în urma jurizării, locul IV. Fiecare concurent a avut un coechipier care a ajutat la realizarea preparatelor. Îi mulţumesc coechipierului meu Iulian Botoşan şi, totodată, angajatorilor de la Miraj Resort & Spa (patru stele) Fălticeni, care m-au susţinut logistic şi financiar pe tot parcursul concursului. Sper ca la ediţia de anul viitor să obţin un loc pe podium. Până atunci, mă voi pregăti intensiv, inclusiv în Germania, unde voi ajunge datorită premiului obţinut în finala <Arena Bucătarilor>”, ne-a mai spus Ovidiu Procopeţ.
Preparate demne de o finală
Competitorul sucevean a gătit în finala concursului „Arena Bucătarilor”, ca fel principal, peşte undiţar cu muselină de ţelină şi cartofi dauphinoise. Tehnica de preparare pe care a folosit-o se numeşte "sous-vide" şi presupune gătirea preparatului în vid, la o temperatură mult scăzută, de 55 grade Celsius, un timp îndelungat. Ovidiu Procopeţ ne-a povestit că „această tehnică este folosită încă din anii ‘60 în Franţa, dar la noi abia în ultimii 2-3 ani a început să fie abordată. La desert, am pregătit spumă de ciocolată neagră cu mousse de pere şi anason şi biscuit de cacao cu cardamon, un desert clasic, dar cu personalitate prin natura gustului şi aromelor.”
Un festival al gastronomiei
Suceveanul a completat că evenimentul găzduit de Selgros Băneasa a fost un adevărat festival al gastronomiei deschis publicului larg, profesioniștilor și amatorilor de bunătățuri. Spectatorii au avut ocazia să-i vadă în acțiune atât pe chefii de talie mondială, membri ai juriului „Arena Bucătarilor”, cât și pe cei 16 finaliști. Suceveanul a început să gătescă în urmă cu 22 de ani, în perioada când era militar în termen la Bistriţa. „Habar nu aveam atunci că am înclinaţii spre această meserie. A fost o pură întâmplare <întâlnirea> mea cu arta culinară”, ne-a destăinuit Ovidiu. În anul 1996, suceveanul a plecat pe litoralul românesc, la Costineşti, unde a lucrat timp de trei sezoane ca ajutor de bucătar. „Mi-a plăcut foarte mult şi atunci am ştiut că acesta este drumul meu. Am făcut câteva stagii de pregătire la hoteluri mari din Bucureşti, unul dinte ele foarte cunoscut - Marriott, şi am început să particip timid la câteva competiţii de profil, unde am avut şi rezultate. Voi participa în continuare la competiţii culinare, de unde sper să mă întorc cu rezultate cât mai bune”, a completat suceveanul.