joi, 17 sep 2015 - Anul XX, nr. 216 (6028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie grea

Căldură mai scumpă pentru suceveni, din această iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căldura din apartamentele sucevenilor ar putea deveni mai scumpă din această iarnă, după şapte ani în care este menţinută la acelaşi preţ, de 185 de lei pe gigacalorie, deşi costurile reale de producere, transport şi distribuţie sunt duble.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că doreşte să menţină subvenţia care se acordă în prezent pentru gigacaloriile consumate de populaţie la acelaşi nivel, de 132 de lei pe gigacalorie, chiar de acordarea acesteia reprezintă o favorizare a unei părţi a populaţiei, precizând că majoritatea celor rămaşi la sistemul centralizat sunt persoane cu venituri mai mici.

Chiar şi aşa, scumpirea căldurii şi apei calde devine aproape o certitudine.

„Odată cu desemnarea unui nou operator de termoficare şi cu negocierea unui nou tarif pentru transport şi distribuţie, apare o diferenţă de 181 de lei între tariful achitat în prezent de populaţie şi costul total, de producţie, transport şi distribuţie. Este o diferenţă de 49 de lei faţă de ceea ce dăm astăzi ca subvenţie pentru gigacaloriile furnizate populaţiei– 132 de lei pe gigacalorie. Probabil va mai fi necesar să mai creştem preţul la populaţie”, a declarat primarul Ion Lungu.

Altfel spus, preţul real al unei gigacalorii produse de Bioenergy şi furnizate în casele sucevenilor de Thermonet, compania desemnată câştigătoare a licitaţiei de privatizare a serviciului de termoficare, va fi de 366 de lei. În prezent, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat plătesc doar 185 de lei pe gigacalorie, preţ menţinut încă din 2009, diferenţa fiind achitată de la bugetul local, sub formă de subvenţii.

Şeful municipalităţii sucevene a spus că, deşi acordarea acestor subvenţii la energia termică este o povară foarte mare pentru bugetul local, doreşte să o menţină la acelaşi nivel, de 132 de lei/gigacalorie, pentru a veni în sprijinul familiilor care nu stau bine din punct de vedere financiar.

„Pentru a menţine subvenţia acordată de primărie ar trebui să creştem preţul gigacaloriei la populaţie. Este şi o problemă de echitate, pentru că nu toţi sucevenii beneficiază de subvenţii la căldură, ci doar cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat. Nu putem sacrifica oraşul pentru a da căldură celor 50% din suceveni care sunt racordaţi la sistemul centralizat”, a adăugat Lungu, care a precizat că nu este luată nici o decizie în această privinţă şi că un proiect de hotărâre va fi iniţiat doar după ce se va consulta cu consilierii locali.

În condiţiile menţinerii subvenţiei acordate de primărie la acelaşi nivel, noul preţ al gigacaloriei pentru populaţie ar fi de 234 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldură mai scumpă pentru suceveni, din această iarnă.
 Vizualizări articol: 2672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Căldură mai scumpă pentru suceveni, din această iarnă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(17 sep 2015, 11:33:42
Pana in 2013 TERMICA livra energia termica cu 99 lei/Gcal cu toate ca avea avizul ANRSC era pentru un pret de 159 lei/Gcal. Din oct. 2014, dupa foarte multe discutii, documente si expertize tehnice Primarul si Consiliul Local a aprobat un tarif de 140 lei/Gcal. Iar din iulie 2014 Consiliul Local in frunte cu preaiubitul si stimatul si in toate priceputul Primar, au recunoscut si au fost de acord ca pe langa pretul de 140 lei/Gcal sa suporte si pierderile din sistemul de termoficare, proprietatea primariei.
Din niste calcule simple, daca s-ar fi acceptat din anul 2013 pretul de 159 lei/Gcal si inclusiv pierderile de pe retele, TERMICA si cu cei 265 de salariati nu ar mai fi ajuns in starea de FALIMENT.!!!!
Intrebare: DE CE SE ACCEPTA PRETUL MAI MARE FATA DE 185 lei/Gcal fata de cel real de 159lei/Gcal si in plus se majoreaza si pretul la populatie ?????
De unde sa plecat..... si unde sa ajuns????
ALOOO ALOOOOO organele statului mai santeti prin zona ??? sau dormiti ???
1.1  RE: Comentariu trimis de
(17 sep 2015, 16:48:00
Eu sunt Guguta, DE ACUM O SA VEDETI FILMUL ` ASTA SEARA DANSAM IN FAMILIE`, nu-i greu de priciripit, urmeaza la iarna distributia in 5 seriale, Napoleon de Lung` si cucerirea Sucevei`.
2.   Problema de sistem trimis de
(17 sep 2015, 11:50:25
Deci rezolvarea problemei termoficarii se face prin crestera pretului la populatie dupa distrugerea intregului sistem de termoficare din Suceava, decapitalizarea si falimetarea Termica de catre primarie in frunte cu primarul care doreste sa candideze din nou pentru fotoliul confortabil Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament. Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament.
3.   Consilierii locali trimis de
(17 sep 2015, 12:03:11
Nu cred ca vor vota consilierii locali scumpirea gigacaloriei, asa cum vrea primarul. Au respins scumpirea ani la rand, cand operatorul era Termica, cu riscul de a o duce spre faliment. Daca n-au fost de acord cu scumpirea in favoarea unei societati a consiliului local de ce ar face-o pentru o firma privata ?
4.   Primaru” se pare ca a obosit ... trimis de
(17 sep 2015, 13:59:40
Pacat de atitia bani europeni aruncati pentru dotari si inlocuiri de tevi, iar oamenii parasesc sistemul.Bani investiti degeaba.
La Termica pe parcursul anilor pretul s-a marit mereu... Nu se mai termina odata cu minciunile si amenintarile.
Pe linga asta, cei de a Eon gaz stiu cum sa-i ademeneasca pe cei nehotariti, scazind cu 10% pretul gazului in 2016. Si uite asa se va pleca in masa.

Primaru”, se pare ca a obosit si ar fi timpul sa plece, sa lase pe altul....
5.   Ce frumos si cat de cat iese primarul din scena trimis de
(17 sep 2015, 16:54:32
Cica se zice ca oboseala nu e preţul pe care-l plăteşti, ci premiul pe care-l primeşti...
6.   De ce 80% din suceveni sunt furati? trimis de
(18 sep 2015, 09:11:57
Ma refer la cei debransati de la sistemul public de incalzire (sau de sifonat bani?)
E simplu si LOGIC.
Fiindca platesc aceleasi taxe ca si ceilalti, care nu se stie daca le platesc insa, si nu beneficiaza de nico subventie de la primarie. Deci practic cei care raman in sistemul centralizat isi recupereazataexle pe spinarea celorlalti.
Nu cumva e discriminare? Evident DA.
Dar deh, PDL cu Lungu, Harshovschi, Barba, etc, trebuie si ei sa fie votati de cineva, si atunci arunca micul (nu pe Barba), berea si gigacaloria subventionata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei