Căldura din apartamentele sucevenilor ar putea deveni mai scumpă din această iarnă, după şapte ani în care este menţinută la acelaşi preţ, de 185 de lei pe gigacalorie, deşi costurile reale de producere, transport şi distribuţie sunt duble.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că doreşte să menţină subvenţia care se acordă în prezent pentru gigacaloriile consumate de populaţie la acelaşi nivel, de 132 de lei pe gigacalorie, chiar de acordarea acesteia reprezintă o favorizare a unei părţi a populaţiei, precizând că majoritatea celor rămaşi la sistemul centralizat sunt persoane cu venituri mai mici.
Chiar şi aşa, scumpirea căldurii şi apei calde devine aproape o certitudine.
„Odată cu desemnarea unui nou operator de termoficare şi cu negocierea unui nou tarif pentru transport şi distribuţie, apare o diferenţă de 181 de lei între tariful achitat în prezent de populaţie şi costul total, de producţie, transport şi distribuţie. Este o diferenţă de 49 de lei faţă de ceea ce dăm astăzi ca subvenţie pentru gigacaloriile furnizate populaţiei– 132 de lei pe gigacalorie. Probabil va mai fi necesar să mai creştem preţul la populaţie”, a declarat primarul Ion Lungu.
Altfel spus, preţul real al unei gigacalorii produse de Bioenergy şi furnizate în casele sucevenilor de Thermonet, compania desemnată câştigătoare a licitaţiei de privatizare a serviciului de termoficare, va fi de 366 de lei. În prezent, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat plătesc doar 185 de lei pe gigacalorie, preţ menţinut încă din 2009, diferenţa fiind achitată de la bugetul local, sub formă de subvenţii.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că, deşi acordarea acestor subvenţii la energia termică este o povară foarte mare pentru bugetul local, doreşte să o menţină la acelaşi nivel, de 132 de lei/gigacalorie, pentru a veni în sprijinul familiilor care nu stau bine din punct de vedere financiar.
„Pentru a menţine subvenţia acordată de primărie ar trebui să creştem preţul gigacaloriei la populaţie. Este şi o problemă de echitate, pentru că nu toţi sucevenii beneficiază de subvenţii la căldură, ci doar cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat. Nu putem sacrifica oraşul pentru a da căldură celor 50% din suceveni care sunt racordaţi la sistemul centralizat”, a adăugat Lungu, care a precizat că nu este luată nici o decizie în această privinţă şi că un proiect de hotărâre va fi iniţiat doar după ce se va consulta cu consilierii locali.
În condiţiile menţinerii subvenţiei acordate de primărie la acelaşi nivel, noul preţ al gigacaloriei pentru populaţie ar fi de 234 de lei.
(17 sep 2015, 11:33:42
Din niste calcule simple, daca s-ar fi acceptat din anul 2013 pretul de 159 lei/Gcal si inclusiv pierderile de pe retele, TERMICA si cu cei 265 de salariati nu ar mai fi ajuns in starea de FALIMENT.!!!!
Intrebare: DE CE SE ACCEPTA PRETUL MAI MARE FATA DE 185 lei/Gcal fata de cel real de 159lei/Gcal si in plus se majoreaza si pretul la populatie ?????
De unde sa plecat..... si unde sa ajuns????
ALOOO ALOOOOO organele statului mai santeti prin zona ??? sau dormiti ???