Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc vineri, 18 septembrie, de la ora 18:00, un spectacol de teatru de umbre susţinut de Grupul Akebi din Japonia, spectacol ce se adresează tuturor persoanelor care au peste 5 ani. Programul serii va cuprinde trei momente: „Taro”, adaptare după o veche poveste japoneză, „Peter Pan” şi, la sfârşit, cântece româneşti şi japoneze. Intrarea la spectacol este gratuită.
Japonezii ar fi încântaţi dacă la spectacol ar putea fi aduşi de către însoţitori sau părinţi şi copii defavorizaţi, copii cu dizabilităţi din centre de plasament care să se bucure de spectacolul de umbre. Japonezii vor fi însoţiţi şi de un translator. Grupul Akebi din Japonia, care va veni într-o scurtă vizită în România, va susţine spectacole în Bucureşti, Suceava şi Braşov.
Înfiinţat în anul 1962 de şapte studenţi de la Arte, din cadrul Nihon University, grupul Akebi s-a concentrat pe piese de teatru de umbre. A avut spectacole în multe colţuri ale Japoniei, dar şi în lume, totalizând peste 400 de spectacole susţinute în teatre, şcoli, cămine de copii. Organizatorii au spus că „spectacolul este creat de membri ai grupului, muzica, păpuşile, scenariul, vocile, totul fiind original”. Unicitatea acestui grup de artişti este dată de faptul că refuză să folosească tehnologia modernă, rămânând fideli tradiţiei şi tehnicilor tradiţionale în reprezentaţiile lor. Teatrul de umbre este acea formă a artei spectacolului în care personajele dintr-un scenariu prind viaţă prin jocul actorilor păpuşari cu o sursă de lumină şi cu umbrele unor obiecte special create. Acesta este o formă a teatrului de animaţie, cunoscut uneori şi sub numele de teatru de păpuşi şi/sau marionete. Grupul Akebi din Japonia are o istorie deja de 40 de ani, rezistând atâta timp prin pasiunea pentru această formă de artă.
La spectacol sunt aşteptaţi tineri, vârstnici, copii care se pot bucura de o seară deosebită, în care publicul nu va fi pasiv, ci activ, devenind actori, creatori în spectacol. Trupa de actori japonezi a susţinut în anul 2010 spectacole la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti şi la Teatrul Gong din Sibiu.