“Noaptea cercetătorilor” cucereşte întreaga Europă în fiecare an, în ultima vineri din luna septembrie. În acest an, aceste evenimente de popularizare a ştiinţei au loc vineri, 25 septembrie, în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene şi din ţări învecinate. La Suceava, ediţia din acest an a evenimentului “Noaptea cercetătorilor” va avea loc pe platoul din faţa corpului principal al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, de la ora 17.00.
Manifestarea va mai fi organizată în Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Jiu, Timișoara, Tulcea.
“Noaptea cercetătorilor” e o ocazie de a întâlni cercetători, de a discuta cu ei şi de a descoperi ce fac ei de fapt pentru societate, într-un mod interactiv şi captivant. Printre activităţile propuse de aceştia se numără: experimente practice, spectacole ştiinţifice, activităţi educative pentru copii, vizite ghidate în laboratoare de cercetare, concursuri şi multe altele.
Această manifestare se adresează celor care sunt curioşi să afle cum funcţionează lucrurile şi ce impact are ştiinţa în viaţa lor.
Potrivit organizatorilor, „evenimentul permite o incursiune în culise, de exemplu vizite în laboratoare care sunt de obicei închise pentru public. Este posibil să vă descoperiţi o pasiune pentru ştiinţă în timp ce participaţi la un eveniment de talie europeană. De fapt, propunem evenimente dedicate popularizării ştiinţei şi învăţării distractive”.
Aceştia au mai adăugat că vizitatorii au ocazia să afle ce înseamnă să fii cercetător și vor putea să participe la concursurile și provocările științifice din timpul evenimentului.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție a evenimentului "Noaptea cercetătorilor”.
Proiectul se desfăşoară în România din anul 2006.
Rezultatul dorit pe termen lung este acela de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.