Cea de-a treia ediţie a Festivalului „Tradiţii şi legende bucovinene” a avut loc ieri, în comuna Horodnic de Sus, acolo unde gospodari şi artişti populari din 28 de localităţi ale judeţului s-au adunat pentru a-şi prezenta obiceiurile, dansurile şi cântecele populare. Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu două Grupuri de Acţiune Locală din această zonă a judeţului, GAL Suceviţa – Putna şi GAL „Ţinutul Bucovinei”. Evenimentul a avut loc pe un teren situat în apropierea „Hanului Voievozilor,” acolo unde câteva sute de persoane au venit să asiste la spectacolele de muzică populară oferite de organizatori. Ediţia de anul acesta a festivalului a fost deschisă de spectacolul oferit de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Membrii acestuia au susţinut spectacole de muzică şi dansuri populare, intercalate cu recitaluri ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti suceveni, printre care George Finiş, Sorin Filip, Rodica Andronic sau Margareta Clipa.
Fără doar şi poate unul dintre cele mai aşteptate momente a fost sceneta „Ştefane, Măria Ta!”, teatru popular pus în scenă de gospodarii din zona Vicov. Conduşi de Petru Bodîrlău, cel care l-a interpretat pe marele domnitor Ştefan cel Mare, gospodarii au pus în scenă un scurt fragment din piesa „Apus de Soare”, care le-a adus aminte celor prezenţi de un moment din istoria Moldovei.
Pe scena special amenajată pentru acest festival au urcat apoi grupuri folclorice din localităţile care aparţin de cele două Grupuri de Acţiune Locală, respectiv Straja, Vicovu de Sus şi de Jos, Bilca, Frătăuţii Noi şi Frătăuţii Vechi, Voitinel, Horodnic de Sus şi de Jos, Marginea, Suceviţa, Arbore, Cacica şi Mănăstirea Humorului, dar şi grupul Clubului Copiilor din Rădăuţi, care a susţinut un spectacol care a inclus cântece şi dansuri populare din întreaga subzonă etnografică din această parte a judeţului.
Programul a fost completat de recitalul de poezie populară Mihai Eminescu, intitulat „Muşat şi Codrul”, dar şi cu poveştile din Bucovina oferite de artiştii Centrului Cultural „Petre Ţuţea”, publicul prezent având posibilitatea să asiste la un moment deosebit, un spectacol de teatru de animaţie intitulat „Vasilache şi Mărioara”.
Publicul numeros prezent la Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene” a putut să admire şi standurile de prezentare a localităţilor din cele două Grupuri de Acţiune Locală, dar şi ale gospodarilor şi meşterilor populari din judeţ, una dintre atracţiile principale fiind expoziţia cinegetică din standul Direcţiei Silvice Suceava.
La festivalul de la Horodnic de Sus a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, alături de acesta fiind şi mai mulţi primari din această zonă a judeţului.
Ediţia de anul acesta a festivalului s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu artificii.