La Centrul Cultural“Grigore Vasiliu Birlic” Fălticeni a avut loc sâmbătă, 12 septembrie, premiera spectacolului de teatru “Despre amor, omor şi umor”, pregătit de actorul şi regizorul Ovidiu Cuncea, împreună cu 11 membri ai Trupei de teatru “Birlic”. Spectacolul a fost îndelung aplaudat de publicul pentru care sala de spectacole a devenit neîncăpătoare, dar şi de specialişti, astfel încât va fi jucat şi pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în cadrul Galei intitulate ”Să nu-l uităm pe Birlic”, care se va desfăşura în a doua parte a lunii octombrie.
Actorul Ovidiu Cuncea ne-a declarat: “Eu am venit la Fălticeni să fac nişte cursuri cu aceşti tineri. Când termini un workshop, ca să spun într-o formă modernă, de actorie, de teatru, se face un spectacol. Cu <Birlicii> mi-am propus să fac o comedie. M-a fascinat tot timpul tinereţii mele un spectacol cu care noi am cucerit colegii, iar o parte dintre noi ne-am dat examenul de diplomă, o poveste după Anton Pann, care se numea în varianta noastră <Farsa celor trei cocoşaţi>.
Am modificat din scenariu, pentru că nu l-am regăsit pe acela pe care l-am jucat noi, şi am făcut o altă punere în scenă căreia i-am pus numele <Despre amor, omor şi umor> pentru că tot spectacolul şi textul este construit de Anton Pann pe aceste trei subiecte. Se îndrăgostesc doi tineri, aflaţi în rolurile principale, se căsătoresc, unul este cocoşat, <că nu-i a firii lucru întâmplat>. De aici începe povestea în care se întâmplă mai multe omoruri şi aşa mai departe. Noi am făcut acest spectacol cu profesorul nostru Grigore Gonţa şi am rămas cu el în suflet. După 20 şi ceva de ani de când am terminat facultatea am ajuns să îl fac şi eu cu câţiva elevi.
Piesa este cu muzica originală a lui Anton Pann. Am căutat să găsesc muzica originală, muzica bisericească, dar rup un personaj, o roabă, pe care am făcut-o moldoveancă şi care cântă <Cântă cucu-n Bucovina>. Toată piesa este oltenească şi pentru aceşti tineri moldoveni este foarte greu să vorbească olteneşte. Am încercat şi am reuşit fără accent moldovenesc. Dar un singur personaj este o moldoveancă şi aşa o şi strigă în piesă <Moldoveanco, ia cântă-ne şi tu ceva> şi atunci cântă...”
Ovidiu Cuncea: „Cu tot dragul din lume veniţi să vedeţi birlicii. Sunt extraordinari!”
Pentru punerea în scenă s-au făcut repetiţii timp de şapte zile, câte nouă ore pe zi, la care se adaugă două zile pentru învăţarea rolurilor.
Acest efort al copiilor şi al actorului Ovidiu Cuncea a venit după o săptămână de Festival Internaţional de Teatru, în care atât actorul cât şi tinerii din piesa a cărei premieră a avut loc sâmbătă au fost implicaţi direct, Cuncea fiind membru al juriului, iar tinerii actori, voluntari care s-au ocupat de buna desfăşurare a festivalului.
“Eu am repetat în ritm de teatru cu aceşti copii, patru-cinci ore dimineaţa, patru-cinci ore seara. Faptul că au fost în vacanţă şi au fost liberi i-a ajutat enorm pentru ca toată energia să fie aici. Dacă ar fi fost şcoală nu ar fi putut să se concentreze. Cu tot dragul din lume veniţi să vedeţi birlicii. Sunt extraordinari!”, a precizat Ovidiu Cuncea.
De la Maria Simion, interpreta rolului principal, cel al soţiei cocoşatului, am aflat că efortul a fost răsplătit de aplauzele publicului şi de experienţa pe care au acumulat-o lucrând cu actorul Ovidiu Cuncea.
“A fost destul de dificil pentru mine pentru că nu am mai interpretat un astfel de rol. A fost ceva nou, a fost ceva extraordinar şi mă bucur că am avut ocazia să joc un astfel de personaj. Am lucrat o săptămână cu un om extraordinar, Ovidiu Cuncea. Cât am lucrat împreună cu el a fost o adevărată lecţie de viaţă pe care nu o vom uita niciodată”, ne-a declarat Maria Simion după spectacol.