Una dintre cele două cabine de toaletă care se află în curtea dispensarului din cartierul Iţcani din municipiul Suceava este folosită de unii dintre vecinii din zonă pe post de budă publică, iar modul în care arată oripilează pe oricine se apropie la mai puţin de 5 metri. Descrierea nu-şi are sensul, dar faptul că se află totuşi în curtea unui dispensar ne face să-i semnalăm existenţa. Teoretic, este vorba despre toaleta destinată pacienţilor, dar din două cabine doar una ar putea fi eventual utilizată de vreun curajos.
Dispensarul din Iţcani funcţionează într-o clădire veche de peste 100 de ani. Jumătate de imobil este dispensar, jumătate este locuinţă. Cândva, demult, casa a aparţinut unui doctor evreu, care aici îşi avea atât locuinţa, cât şi cabinetul.
Ieri, după stâlpii porţii de la dispensar, două femei şi un bărbat cărau lemne cu roaba într-o magazie situată în fundul curţii. Din cerdacul de lemn am intrat într-un hol îngrijit, unde pacienţii stăteau pe scaune şi îşi aşteptau rândul la consultaţii. Ne-au permis să intrăm în cabinet pentru a sta de vorbă cu medicul de familie Carolina Tudoraş. Alături, în oglindă, este cabinetului medicului Liliana Morhan.
Cele două cabinete medicale au fost vândute de Primăria Suceava, în anul 2010, medicilor Tudoraş şi Morhan, care până atunci au plătit chirie câte 8 milioane de lei vechi lunar pentru suprafaţa utilizată de câte 30 de metri pătraţi. Cele două doctoriţe au amenajat partea care le revine din vechea clădire, mai mult sau mai puţin, în funcţie de bugetul disponibil al fiecăreia. Dr. Tudoraş, medic de familie, ne-a declarat că deşi singura utilitate de care dispune cabinetul este apa curentă, prima evaluare pe care a făcut-o primăria în vederea vânzării a fost la suma de 11.000 de euro per cabinet.
”Dacă închid buda din curte, în câteva zile curtea este plină de fecale”
Inundaţiile din 2010 au umplut cu apă subsolul şi au afectat structura clădirii, astfel că la reevaluarea solicitată de medici primăria a scăzut preţul la 6.000 de euro pentru fiecare. ”Am făcut toaleta din dispensar, sobă nouă, am văruit, am amenajat cât de cât. Anul trecut am renovat din nou, am investit 300 de milioane de lei vechi. Am făcut subzidiri, am renovat intrarea, am avut şantier trei luni, fără să întrerup consultaţiile, că nu avem voie. Am consultat nou-născuţi pe birou. Nu m-a ajutat nimeni, nici măcar cu o idee”, a spus dr. Tudoraş.
Pacienţii de pe hol confirmă că imobilul a fost într-o stare deplorabilă şi că datorită doctoriţei cabinetul mai este funcţional. Pentru cât timp, nimeni nu ştie. După devierea traficului greu prin Iţcani, pe pereţii proaspăt tencuiţi şi văruiţi au apărut fisuri adânci, care străbat zidul dintr-o parte în alta, iar pe partea nereparată a imobilului bucăţi întregi de zid sunt căzute.
Despre toaleta din curte, toată lumea ne spune că este folosită doar ”de unii de pe stradă” şi ar avea o utilitate oarecum... socială. O întrebăm pe doctoriţa Tudoraş de ce nu soluţionează problema. ”Financiar, singură nu-mi permit să construiesc o toaletă nouă în curte. Am vrut să vidanjez, cei care au venit au spus că nu se poate deoarece sunt bolovani căzuţi în fosă. Dacă o închid, în câteva zile curtea este plină de fecale. Am încercat şi ăsta a fost rezultatul. Degeaba încui poarta, cei care o folosesc sar gardul. Dacă o demolez, va fi la fel. Pur şi simplu nu ştiu ce să fac”, a spus medicul cu voce scăzută. Uşa smulsă de la cabină stă mărturie că cei care o utilizează nu se încurcă în amănunte.
O soluţie ar fi să se implice Primăria Suceava, prin instalarea unei toalete ecologice în zonă sau chiar în curte, dar până atunci construcţia plină de fecale la doi paşi de un cabinet medical umbreşte eforturile medicului Carolina Tudoraş de a-şi desfăşura activitatea în condiţii decente.