sâmbătă, 12 sep 2015 - Anul XX, nr. 212 (6024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După începerea anului şcolar

Elevii şi preşcolarii care au părinţi plecaţi în străinătate, monitorizaţi de asistenţii sociali din primării şi de la Protecţia Copilului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii şi preşcolarii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate vor fi  monitorizaţi, după 14 septembrie, de asistenţii sociali din cadrul primăriilor din judeţ şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Unităţile de învăţământ din judeţ vor fi obligate să trimită, la solicitarea Serviciilor de asistenţă socială, listele cu toţi copiii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate, au ambii părinţi plecaţi în străinătate şi cu cei reveniţi în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni, urmând ca asistenţii sociali din cadrul instituţiei de asistenţă socială să-i viziteze pe aceşti copii măcar o dată la două luni, la domiciliul acestora.

 

Colaborare între instituţii, spre binele copiilor

Aceste măsuri vin ca urmare a publicării unei Hotărâri de Guvern care completează procedura de „monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copiilor cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate”. În noua hotărâre sunt menţionate modalităţile concrete prin care unităţile şcolare şi serviciile publice de asistenţă socială trebuie să colaboreze în sprijinul acestei categorii de copii. Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenţă socială va solicita, în ultimul trimestru al fiecărui an, unităţilor şcolare aflate pe raza lor administrativ-teritorială informaţii cu privire la copiii cu un singur părinte plecat în străinătate, cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, cu părintele unic susţinător plecat în străinătate şi la copiii reveniţi în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni, iar unităţile şcolare vor trimite serviciului public de asistenţă socială listele nominale cu toţi copiii aflaţi în aceste situaţii, în cel mult 15 zile de la solicitare. Listele vor cuprinde, de asemenea, datele personale şi adresele de domiciliu ale copiilor şi ale familiilor acestora. După primirea datelor, serviciul de asistenţă socială are obligaţia de a se deplasa la domiciliul copilului şi de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum şi dacă a desemnat o persoană eligibilă pentru îngrijirea copilului. Reprezentantul serviciului public de asistenţă socială va solicita sprijinul unui psiholog sau al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului atunci când există suspiciuni de afectare a stării emoţionale a copilului.

 

„Copiii se pot simţi abandonaţi, nedoriţi, neiubiţi”

Localităţile care se află pe primele locuri la numărul mare de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, raportat la numărul de locuitori, sunt Cacica, Bosanci, Zvoriştea, Baia, Valea Moldovei, Gura Humorului, Dumbrăveni, Dolhasca, Marginea. Psihologul Nicoleta Haşovschi ne-a spus că plecarea părinţilor la muncă în străinătate este un moment traumatizant pentru copii, în majoritatea cazurilor. „Copiii se pot simţi abandonaţi, nedoriţi, neiubiţi, sunt puşi în plan secund faţă de alte interese sau necesităţi ale părinţilor. Din păcate, sunt numeroase situaţiile care pot duce, în cazuri extreme, la decizii drastice ale acestora, cum ar fi suicidul, survenit din sentimente acute de vinovăţie sau din răzbunare faţă de părinţi”, a explicat psihologul. Dorinţa stringentă de afecţiune, de aprecieri şi laude, de încurajări, de a şti că cineva veghează asupra lor şi îi protejează, nevoia de a exista în apropierea lor un adult perceput ca reper şi model, a mai completat Nicoleta Haşovschi, sunt doar o parte din necesităţile foarte importante ale unui copil, de care cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt privaţi.

 

Aproape 6.000 de copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate

Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava ne-au spus că în acest moment, în evidenţele instituţiei sunt înregistrate 6.430 de familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate şi 9.241 de minori care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Aproximativ 2.500 de minori au ambii părinţi plecaţi în străinătate. Alţi aproape 6.000 de copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate. Potrivit actului normativ, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială urmăreşte şi situaţia şcolară a copilului şi, în cazul scăderii randamentului acestuia, îl informează în scris pe învăţător sau diriginte, care are obligaţia de a solicita sprijinul consilierului şcolar. Învăţătorul sau dirigintele copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate are obligaţia de a solicita sprijinul consilierilor şcolari din cadrul centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională şi în cazul în care, în termen de trei luni de la înscrierea la şcoală, situaţia şcolară şi integrarea în mediul şcolar nu se îmbunătăţesc. Părinţii care pleacă în străinătate şi decid să îşi lase copiii acasă, în grija bunicilor, rudelor sau a altor persoane din afara familiei au obligaţia să anunţe serviciile publice de asistenţă socială cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii şi preşcolarii care au părinţi plecaţi în străinătate, monitorizaţi de asistenţii sociali din primării şi de la Protecţia Copilului Suceava.
 Vizualizări articol: 2333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii şi preşcolarii care au părinţi plecaţi în străinătate, monitorizaţi de asistenţii sociali din primării şi de la Protecţia Copilului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei