Vizitatorii Muzeului Satului Bucovinean au ocazia să vadă nu doar construcţii care pun în valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Bucovina, ci şi exponate vii, care întregesc peisajul satului tradiţional. Din acest an, până târziu, în toamnă, pe spaţiul verde dintre casele tradiţionale din lemn sunt lăsaţi liberi să pască şapte miei, iar în cuşti special amenajate alături de Casa Cacica sunt iepuri. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că prezenţa animalelor este apreciată de vizitatori, mai ales de copii. Acelaşi lucru ni l-a spus şi un puşti de 12 ani, din Constanţa, Cristian Tunsu, care a venit în vizită cu familia la Cetatea de Scaun a Sucevei şi la Muzeului Satului Bucovinean, şi pe care l-am găsit admirând iepuraşii. ”Este foarte frumos că putem să vedem animale aici, ca la ţară. Îmi plac mult iepuraşii”, ne-a spus băiatul.
Conducerea muzeului a încercat şi anul trecut acest proiect, dar într-o dimineaţă oile aduse au fost găsite sfâşiate, cel mai probabil de câini comunitari. În acest an, animalele au fost împrumutate de la un angajat al muzeului, pe perioada sezonului turistic, şi peste noapte sunt închise în siguranţă.
Muzeul dispune de peste 30 de obiective de vizitare
Directorul Ursu ne-a spus că i-a venit ideea cu aducerea animalelor după ce a văzut în străinătate un muzeu al satului în care terenurile dintre case erau cultivate, pentru un plus de autenticitate.
Muzeul Satului Bucovinean este un muzeu în aer liber din municipiul Suceava, lângă Cetatea de Scaun. Conceput ca un sat tradiţional bucovinean, muzeul dispune la această oră de peste 30 de obiective: Coliba din Câmpulung Moldovenesc, Casa de locuit din Roşu, Crâşma din Şaru Dornei, Atelierul de olărit din Marginea, Moara de apă din Mănăstirea Humorului, Casa de locuit din Cacica, Fierăria, Casa de locuit şi oloiniţa din Volovăţ, Casa de locuit din Vicovu de Jos, Gospodăria tradiţională din Straja, Celarul din Moldoviţa, Casa de locuit din Ostra, Casa de locuit şi Gospodăria tradiţională din Câmpulung Moldovenesc, Biserica de lemn şi clopotniţa din Vama, Gospodăria tradiţională din Rădăşeni, Casa de locuit din Dorna Candrenilor, Gospodăria tradiţională din Mănăstirea Humorului, Casa de locuit din Holohoşca, Gospodăria tradiţională din Bilca, Casa de locuit din Pârteştii de Jos, Piua de sumane din Satu Mare, Coşerul din Sfântu Ilie, Gospodăria tradiţională din Moldoviţa. Muzeul Satului Bucovinean aparţine şi este administrat de Muzeul Bucovinei.