Ansamblul „Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor Vatra Dornei a fost recompensat cu trofeul celei de-a 45-a ediţii a Festivalului Mondial de Folclor, eveniment care s-a desfăşurat în localitatea Gorizia din Italia sub patronajul UNESCO şi al CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts). În aceeaşi perioadă, 28-30 august, s-a desfăşurat şi Congresul Tradiţiilor Populare (ediţia 41) şi Parada Internaţională a Folclorului (ediţia 50).
Pe scena festivalului concurs, amplasată în centrul oraşului Gorizia, în faţa unui juriu internaţional şi a peste 1.500 de spectatori, tinerii artişti dorneni au susţinut două spectacole care au cuprins cinci suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia şi Banat. Spectacolul a fost completat cu suite instrumentale din principalele zone folclorice ale ţării, interpretate de solistul instrumentist la trompetă Vasile Boancheş şi tânărul solistul vocal Ionuţ Candrea, fost elev al Clubului Copiilor din Vatra Dornei, în prezent profesor de religie şi membru al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
Juriul festivalului a acordat tinerilor artişti dorneni Trofeul Oscar del Folklore pentru evoluţia lor.
Invitaţia de a participa la un festival concurs de anvergură mondială este o recunoaştere la cel mai înalt nivel internaţional a calităţii folclorului muzical coregrafic pus în scenă de tinerii artişti dorneni sub îndrumarea profesorilor Vasile Moroşan şi Dorin Pardău.
Paradă folclorică
La Festivalul Mondial de Folclor au fost invitate ansambluri din Italia, Ungaria, Croaţia, România, Insula Paştelui (Chile) şi Camerun.
Parada folclorică, un adevărat carnaval popular, aşteptat cu nerăbdare de localnici, le-a prezentat acestora, dar şi numeroşilor turişti, peste 20 de grupuri folclorice din zece ţări din diferite regiuni etnofolclorice ale Europei, din Africa şi America de Sud, care au defilat de-a lungul a doi kilometri dansând şi cântând în costume tradiţionale. Deschiderea paradei a fost făcută de cunoscuta fanfară tradiţională din oraşul Lintz (Austria), încheierea revenind Fanfarei Poliţiei Locale din Gorizia.
Congresul Tradiţiilor Populare, cu tema Memoria Primului Război Mondial în Tradiţiile Populare, a reunit conducătorii grupurilor participante şi câte o pereche de dansatori din fiecare ţară, comunicările fiind prezentate şi moderate de reprezentanţi ai UNESCO şi CIOFF, personalităţi marcante în domeniul folclorului şi al istoriei.
Potrivit lui Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, „chiar dacă la nivelul ansamblului se realizează un nou schimb de generaţii, continuitatea activităţii artistice se desfăşoară la standarde de calitate ridicate, trofeul obţinut în Italia fiind cel mai important din palmaresul Ansamblului <Plaiurile Dornelor>. Un factor important pentru ţinuta artistică a dansatorilor l-a constituit şi prezenţa pe scenă a lui Andrei Mezdrea, fost elev al Clubului Copiilor, în prezent student în anul II la Academia de Arte <Gheorghe Dima> din Cluj, secţia coregrafie”.
Deplasarea elevilor dorneni în Italia a fost susţinută financiar de Ministerul Educaţiei, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Asociaţia Plaiurile Dornelor. De asemenea, un aport important la desfăşurarea activităţilor din cadrul Clubului Copiilor Vatra Dornei este adus permanent de Aqua Carpatica, Fundaţia Vatra Hooikt din Belgia şi Flymusic Suceava.