O fisură de aproximativ doi metri lungime a apărut pe unul dintre zidurile nou construite în proiectul de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, la scurt timp după încheierea lucrărilor. Fisura este pe peretele uneia dintre intrările către hala de jos a cetăţii, peretele gârleciului. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că explicaţia pe care a primit-o de la constructori în legătură cu aceasta a fost că este un fenomen care poate să apară în cazul zidurilor nou construite, ”până se așază pământul”. Potrivit directorului Ursu, constructorii au identificat metoda de rezolvare, cu tencuială plastică, iar ulterior, după ”așezare”, retencuirea. Muzeul a anunţat Consiliul Judeţean Suceava, care la rândul său a notificat firmele de construcţii care s-au ocupat de restaurare și urmează ca deficienţele semnalate să fie remediate în cel mai scurt timp.
Pe lângă fisura menţionată, muzeul a mai notificat și alte deficienţe, cu solicitarea remedierii: umiditate în unul dintre bastioane și degradarea aleii din curtea exterioară.
Lucrările au garanţie doi ani
Aceasta din urmă s-a întâmplat în urma intervenţiei în reţeaua de canalizare pentru rezolvarea unei probleme într-o hală subterană. Unele dintre deficienţe au apărut, se pare, deoarece proiectantul ”nu a ales cele mai fericite soluţii”. ”Din fericire, nu a apărut nici o problemă pe care constructorii să spună că nu o rezolvă”, a declarat Ursu.
Lucrările la Cetatea de Scaun, inaugurate la începutul lunii august 2015, au garanţie doi ani. Documentaţia care a stat la baza restaurării a fost întocmită de arheologul Gheorghe Sion, de la Institutul Naţional al Patrimoniului.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, construcţia fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.
(11 sep 2015, 12:26:07
,,lasa ca merge si asa, da-l in ma-sa.. .
,,daca e rau, sa ma mai cheme iar, ca sa mai cîșlig un ban”,...
,, dupa cum ma platesc, asa fac si eu treaba”...
,,se poate si asa, multi vad, putini pricep”, etc
,, sa tina ....pina plec eu”!
Asta-i mentalitatea in general la romani!
Oare va fi si la noi bun simt si va fi pedepsita superficialitatea !?
Asta-i, daca la noi nu functioneaza legea! ....dar a functionat vreodata!?