Desemnarea unui nou operator de salubrizare menajeră în municipiul Suceava, pentru o perioadă de 12 ani, a fost din nou blocată, în cursul zilei de ieri, de o contestaţie depusă în ultimul moment, de firma Rosal, care a prestat acest serviciu timp de aproximativ zece ani.
Câştigătorul licitaţiei demarate încă din primăvară de municipalitatea suceveană este asocierea de firme Florconstruct – Diasil, dar contractul de salubrizare nu este semnat nici până acum, după trei luni de la încheierea licitaţiei, din cauza contestaţiilor, care se ţin lanţ.
Prima contestaţie a fost depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la jumătatea lunii iulie, blocând semnarea contractului. Obligată de CNSC să revizuiască ofertele participante la licitaţie şi să ceară lămuriri suplimentare şi explicaţii pentru tarifele propuse de competitori, comisia de licitaţie a desemnat câştigătoare tot asocierea celor două firme sucevene.
Contractul ar fi putut fi semnat luni, 14 septembrie, numai că ieri, cu câteva minute înainte de expirarea termenului limită de depunere a contestaţiilor, cei de la Rosal au pus o nouă „piedică”, contestând atât preţurile cu care asocierea Florconstruct – Diasil a câştigat licitaţia, procedura de atribuire a contractului, cât şi modalitatea de solicitare a clarificărilor la tarifele practicate de competitori.
„Din păcate, atribuirea acestui contract foarte important pentru municipiul Suceava se prelungeşte pe o perioadă nedeterminată, pentru că încă nu au fost epuizate toate căile de contestare admise de lege. Cei care au de pierdut cel mai mult din această întârziere a desemnării unui operator final sunt sucevenii, pentru că, până la semnarea contractului, nu se poate face nimic din îmbunătăţirile prevăzute de noi în caietul de sarcini al licitaţiei”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Conform noului contract, care va fi valabil pentru o perioadă de 12 ani, operatorul de salubrizare menajeră trebuie să construiască 145 de buncăre îngropate, în toate cartierele Sucevei, pentru a dispărea problemele din prezent, cauzate de cei care scormonesc în gunoaie, de câinii care se aciuează în jurul buncărelor de gunoi, de resturile menajere căzute pe jos şi mirosurile pestilenţiale emanate mai ales în timpul verii.
În plus, anual, operatorul de salubrizare menajeră trebuie să amenajeze şi câte un loc de joacă nou, de minim 500 de mp.
Până la clarificarea actualei contestaţii, precum şi a viitoarelor, serviciul de salubrizare menajeră este prestat în baza unui contract temporar de asocierea Florconstruct-Diasil, în baza unei decizii a Consiliului Local Suceava.