Cinci persoane au fost reţinute în dosarul furturilor şi tâlhăriilor comise de gruparea coordonată de Daniel Lungu, zis „Dan Americanu”, de 30 de ani, cu domiciliul în Pătrăuţi, dar care locuia efectiv în blocurile ridicate de Vasilică Puşcaşu în zona fostei staţii de betoane de pe bulevardul George Enescu. Pe lângă „Dan Americanu”, au fost reţinuţi pentru 24 de ore fraţii Avram Hariga, de 20 de ani, şi Ionuţ Hariga, de 28 de ani, dar şi Gheorghe Cherariu, de 35 de ani, toţi din Pătrăuţi. O măsură similară a fost luată şi faţă de Estera Ciocârlan, de 23 ani, din comuna Merei, judeţul Buzău, concubina lui Daniel Lungu, pe motiv că a tăinuit activităţile ilegale ale iubitului. Cei cinci au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,tâlhărie calificată”, ,,furt calificat”, complicitate la tâlhărie calificată şi furt calificat, ,,conducere pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere” şi ,,favorizarea infractorului”, iar aseară au fost duşi la Judecătoria Suceava cu propunere de arestare preventivă, un verdict fiind dat spre miezul nopţii.
Cu ocazia anchetei penale au fost luate şi alte măsuri, unele dintre ele cu scopul de a putea recupera prejudiciul.
„În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate în vederea confiscării două autoturisme, un BMW şi un Mercedes, în valoare estimată de 20.000 euro. S-a recuperat parțial prejudiciul și au fost identificate și alte bunuri susceptibile a proveni din infracțiuni”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
„Dan Americanu”, un personaj colorat şi cu multe bube în cap
Gruparea acuzată de comiterea a patru furturi şi două tâlhării în decurs de numai trei luni a fost pusă pe picioare şi era condusă de Daniel Lungu, zis „Dan Americanu”. În octombrie 2013 el a fost arestat în Marea Britanie pentru tâlhărie şi posesie ilegală de arme, faptă comisă în 2012. Mai exact, suceveanul a atacat pe stradă o femeie şi, cu un pistol cu electroşoc, a tras asupra tinerei de patru ori, în cap şi în gât, până când aceasta a căzut la pământ. Un vecin a auzit strigătele disperate ale victimei şi a ieşit din apartamentul său cu două crose de golf, cu ajutorul cărora l-a pus la fugă pe Daniel Lungu. Acesta a fugit, dar în final a fost prins de poliţiştii britanici, iar ulterior a primit nouă ani de puşcărie. Între timp, suceveanul a fugit în SUA, unde ar fi cerut azil politic, dar după ce autorităţile de peste Ocean i-au citit cazierul juridic l-au trimis pachet în România.
La scurt timp după expulzarea din aprilie 2015, „Dan Americanu” a gândit o reţea din care să facă bani fără prea multă bătaie de cap.
În acest fel a luat fiinţă gruparea destructurată recent de poliţiştii şi procurorii suceveni, grupare care beneficia de un important sprijin informaţional din partea lui Ioan Iosif, un taximetrist de 23 de ani, originar tot din Pătrăuţi, care le vindea ponturi celor care intrau în casele oamenilor.
O grupare bine organizată
Gruparea s-a pus pe picioare rapid, iar membrii ei îşi formaseră un vocabular pentru a nu fi înţeleşi de anchetatori în cazul interceptării convorbirilor telefonice. Astfel, când mergeau la furat codul era „la lemne”, iar pentru acţiunile de supraveghere foloseau termenul „la uncheşu”, cu menţiunea că la toate acţiunile membrii grupării au folosit cagule pentru a nu fi recunoscuţi.
Printre primele victime a fost un bătrân de 78 de ani din Pătrăuţi, atacat în plină noapte şi care a fost deposedat de circa 15.000 de lei după ce „Dan Americanu” şi acoliţii săi l-au sechestrat şi lovit de mai multe ori. Un alt furt a vizat o familie plecată în concediu, după ce membrii grupării au primit pontul de la taximetristul care colabora cu ei. În acest caz, prejudiciul s-a ridicat la circa 30.000 de lei.
(11 sep 2015, 11:35:46