Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2015 - Anul XX, nr. 210 (6022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocieri termoficare

Sucevenii vor intra în iarnă tot cu căldură de la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Negocierile pentru desemnarea unui nou operator de termoficare al Sucevei s-au încheiat, dar câştigătorul licitaţiei nu a fost desemnat încă, oficial. În orice caz, sucevenii vor intra în iarnă tot cu căldură şi apă caldă de la Termica, dacă frigul se va face simţit în apartamente din luna octombrie, aşa cum s-a întâmplat cam în fiecare an.

„Procedura de negociere directă cu cei trei ofertanţi ai licitaţiei de termoficare s-a încheiat marţi seara. Negocierile, prelungite până seara târziu, s-au finalizat mai devreme cu Thermonet şi Transagent, iar aproape de miezul nopţii s-au primit şi informaţiile finale de la Veolia Energie. Aceştia au venit la negocieri cu jurişti, specialişti, directori din Franţa, care au dorit să încheie un contract mai amplu”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, membru al comisiei de licitaţie.

El a caracterizat negocierile ca fiind greoaie, dificile, presiunea fiind mare din toate părţile, mai ales că decizia finală vizează direct aproximativ 20.000 de familii care sunt racordate la sistemul centralizat, finanţările pe care le va acorda municipalitatea suceveană în următorii 20 – 30 de ani, precum şi soarta actualilor angajaţi de la Termica.

„Comisia de licitaţie trebuie să decidă din punct de vedere tehnic care este oferta cea mai avantajoasă pentru municipiul Suceava. Pe lângă preţ, în privinţa căruia ne-am cam pus de acord cu participanţii, se doreşte şi negocierea contractului cadru, în care se impun condiţii mai grele primăriei, din punctul nostru de vedere, dar care să le asigure participanţilor certitudinea că vor fi sprijiniţi de primărie. Am demonstrat că vrem să păstrăm populaţia la sistemul centralizat, prin oferirea unei subvenţii, dar aceasta va fi acordată în funcţie de preţul stabilit la licitaţie”, a adăugat viceprimarul Lucian Harşovschi.

Câştigătorul licitaţiei de termoficare va putea fi desemnat după analizarea contractelor propuse de fiecare din cei trei ofertanţi.

„Ne vom întâlni şi vom dezbate pe marginea acestor oferte, care acum sunt verificate de juriştii noştri. Fiecare doreşte ca prin aceste contracte să obţină maximum din ce se poate. De aceea este necesară verificarea atentă a acestor contracte, încât să nu împovărăm municipiul Suceava cu cheltuieli care nu trebuie făcute. După câteva zile se va face procesul verbal prin care comisia transmite Consiliului Local ceea ce s-a negociat. Raportul se aprobă în Consiliul Local, care este cel care decide. Noi le transmitem toate informaţiile, procesele verbale şi stenogramele negocierilor, pentru a vedea cum au decurs negocierile”, a mai spus viceprimarul Sucevei.

 

Prelungirea mandatului acordat Termica, absolut necesară

Chiar de se va ajunge la o concluzie finală săptămâna viitoare, încredinţarea sistemului de termoficare al Sucevei unui nou operator nu se poate face în nici un caz de la finele lunii septembrie, aşa cum se spera în vară.

Pe 28 septembrie expiră cele 90 de zile în care Termica, societate intrată în faliment, era autorizată să furnizeze apă caldă sucevenilor. Dar, înainte de a fi luată o decizie finală în Consiliul Local Suceava, în privinţa desemnării unui nou operator de termoficare, raportul comisiei de negociere trebuie făcut public şi să stea 30 de zile în dezbatere publică.

Asta ar însemna că noul operator de termoficare ar fi desemnat oficial, prin decizie de Consiliu Local, în cel mai bun caz, pe la jumătatea lunii octombrie, când începe oficial şi sezonul rece.

De obicei, la Suceava, furnizarea căldurii începe în jurul datei de 15 octombrie, uneori chiar şi mai devreme cu o săptămână, când temperaturile din timpul nopţii s-au dovedit a fi foarte scăzute.

De la decizia de CL până la semnarea contractului între cele două părţi mai trec cel puţin câteva zile, iar apoi, o operaţiune foarte complicată va fi cea de trecere a reţelelor din administrarea Termica în cea a noului operator, cu tot cu personalul necesar pentru gestionarea sistemului.

Practic, cel puţin în prima parte a iernii, sucevenii vor primi căldură tot de la Termica, dar şi acolo trebuie depăşite o serie de obstacole legale.

„Se poartă discuţii, trebuie să existe soluţii, pentru că este un serviciu public şi trebuie asigurat până la finalizarea procedurilor de licitaţie”, consideră viceprimarul Lucian Harşovschi, care a confirmat că tot cu Termica trebuie să colaboreze municipalitatea suceveană şi după data de 28 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor intra în iarnă tot cu căldură de la Termica.
 Vizualizări articol: 2151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 4 voturi
Sucevenii vor intra în iarnă tot cu căldură de la Termica1.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(10 sep 2015, 11:40:41
Are dreptate domnul Harsovschi, “tot cu Termica trebuie să colaboreze municipalitatea suceveană şi după data de 28 septembrie 2015”, ceea ce trebuia facut si cu ani in urma si Termica sa nu fie decapitalizata si impinsa spre faliment de catre primarie si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet, nici Evolia Energie Iasi, nici Bioenergy si nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
2.   Problema de sistem trimis de
(10 sep 2015, 11:41:38
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directorul lucrator de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata, Bioenergy... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
3.   Problema de sistem trimis de
(10 sep 2015, 11:42:49
Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe ca acum, are mari avantaje tehnico – economice.
4.   Cum se mai joaca unii cu banii "prostilor" trimis de
(10 sep 2015, 18:16:21
Termica trebuie mulsa in continuare. Banii "prostilor" trebuie chivernisiti gospodareste de "edilii urbei". Baietzasii astia supranumiti dastepti , in smecheria lor rudimentara, ne iau de prosti si prelungesc suspansul de luni bune, de parca ar fi premiera cine stie a carui film de Oscar. Adevarul este crunt si anume , ca ei , se izmenesc si se fandosesc aiurea, pentru ca in ritmul in care se fac debransarile de la sistemul centralizat "dasteptii astia smecheri dar rudimentari in gandire si strategie pe termen mediu, nu o sa mai aiba pe cine sa mai "beleasca" peste 3 sau 4 ani.
5.   HA ha trimis de
(10 sep 2015, 20:00:34
Dorulet , are dreptate ! Din 2 gogosi si 3 surcele , nu se incalzesc 20 000 de locuinte !
6.   Oras mort. trimis de
(11 sep 2015, 08:38:38
Cata cultura tehnica poti sa-i ceri unui directoras care a pus pe chituci o valoare inimaginabila? Nu inteleg de ce nu stie directorul asta, ghebos de atata stiinta, ca NEW YORK e elimentat cu abur din turbine care folosesc abur supraincalzit de 130 de ani???? BA, pune mana si studiaza posibilitatea de a alimenta SUCEAVA cu abur de 16 ata si o sa vezi cat de mult se simplifica SISTEMUL DE TERMOFICARE!!!! Ai sa vezi la ce preturi infime ajungi cu agentul termic, totul se limiteaza la punerea unor schimbatoare de caldura in punctele termice. Aburul pe care l-ati blamat zeci de ani e folosit cu cap de americani de 130 de ani. Adevarul e ca n-ai o verticalitate a progresului tehnic, nu te poti adapta din mers la schimbari majore, ai devenit un soricel de birou care-si apare fotoliul de general cat timp se poate. N-ai o verticalitate morala prin faptul ca ascunzi populatiei sucevene pretul real dat de Termica si cum se poate redresa situatia in bine. ESTI O NULITATE!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei