Negocierile pentru desemnarea unui nou operator de termoficare al Sucevei s-au încheiat, dar câştigătorul licitaţiei nu a fost desemnat încă, oficial. În orice caz, sucevenii vor intra în iarnă tot cu căldură şi apă caldă de la Termica, dacă frigul se va face simţit în apartamente din luna octombrie, aşa cum s-a întâmplat cam în fiecare an.
„Procedura de negociere directă cu cei trei ofertanţi ai licitaţiei de termoficare s-a încheiat marţi seara. Negocierile, prelungite până seara târziu, s-au finalizat mai devreme cu Thermonet şi Transagent, iar aproape de miezul nopţii s-au primit şi informaţiile finale de la Veolia Energie. Aceştia au venit la negocieri cu jurişti, specialişti, directori din Franţa, care au dorit să încheie un contract mai amplu”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, membru al comisiei de licitaţie.
El a caracterizat negocierile ca fiind greoaie, dificile, presiunea fiind mare din toate părţile, mai ales că decizia finală vizează direct aproximativ 20.000 de familii care sunt racordate la sistemul centralizat, finanţările pe care le va acorda municipalitatea suceveană în următorii 20 – 30 de ani, precum şi soarta actualilor angajaţi de la Termica.
„Comisia de licitaţie trebuie să decidă din punct de vedere tehnic care este oferta cea mai avantajoasă pentru municipiul Suceava. Pe lângă preţ, în privinţa căruia ne-am cam pus de acord cu participanţii, se doreşte şi negocierea contractului cadru, în care se impun condiţii mai grele primăriei, din punctul nostru de vedere, dar care să le asigure participanţilor certitudinea că vor fi sprijiniţi de primărie. Am demonstrat că vrem să păstrăm populaţia la sistemul centralizat, prin oferirea unei subvenţii, dar aceasta va fi acordată în funcţie de preţul stabilit la licitaţie”, a adăugat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Câştigătorul licitaţiei de termoficare va putea fi desemnat după analizarea contractelor propuse de fiecare din cei trei ofertanţi.
„Ne vom întâlni şi vom dezbate pe marginea acestor oferte, care acum sunt verificate de juriştii noştri. Fiecare doreşte ca prin aceste contracte să obţină maximum din ce se poate. De aceea este necesară verificarea atentă a acestor contracte, încât să nu împovărăm municipiul Suceava cu cheltuieli care nu trebuie făcute. După câteva zile se va face procesul verbal prin care comisia transmite Consiliului Local ceea ce s-a negociat. Raportul se aprobă în Consiliul Local, care este cel care decide. Noi le transmitem toate informaţiile, procesele verbale şi stenogramele negocierilor, pentru a vedea cum au decurs negocierile”, a mai spus viceprimarul Sucevei.
Prelungirea mandatului acordat Termica, absolut necesară
Chiar de se va ajunge la o concluzie finală săptămâna viitoare, încredinţarea sistemului de termoficare al Sucevei unui nou operator nu se poate face în nici un caz de la finele lunii septembrie, aşa cum se spera în vară.
Pe 28 septembrie expiră cele 90 de zile în care Termica, societate intrată în faliment, era autorizată să furnizeze apă caldă sucevenilor. Dar, înainte de a fi luată o decizie finală în Consiliul Local Suceava, în privinţa desemnării unui nou operator de termoficare, raportul comisiei de negociere trebuie făcut public şi să stea 30 de zile în dezbatere publică.
Asta ar însemna că noul operator de termoficare ar fi desemnat oficial, prin decizie de Consiliu Local, în cel mai bun caz, pe la jumătatea lunii octombrie, când începe oficial şi sezonul rece.
De obicei, la Suceava, furnizarea căldurii începe în jurul datei de 15 octombrie, uneori chiar şi mai devreme cu o săptămână, când temperaturile din timpul nopţii s-au dovedit a fi foarte scăzute.
De la decizia de CL până la semnarea contractului între cele două părţi mai trec cel puţin câteva zile, iar apoi, o operaţiune foarte complicată va fi cea de trecere a reţelelor din administrarea Termica în cea a noului operator, cu tot cu personalul necesar pentru gestionarea sistemului.
Practic, cel puţin în prima parte a iernii, sucevenii vor primi căldură tot de la Termica, dar şi acolo trebuie depăşite o serie de obstacole legale.
„Se poartă discuţii, trebuie să existe soluţii, pentru că este un serviciu public şi trebuie asigurat până la finalizarea procedurilor de licitaţie”, consideră viceprimarul Lucian Harşovschi, care a confirmat că tot cu Termica trebuie să colaboreze municipalitatea suceveană şi după data de 28 septembrie.
(10 sep 2015, 11:40:41