Deşi intens mediatizată, escrocheria prin metoda „accidentul” încă mai face victime printre suceveni. În primele opt luni ale acestui an au căzut victime 20 de persoane cu vârste cuprinse între 65-90 de ani, contribuţia acestora la bugetul escrocilor fiind de peste 150.000 de lei.
„Toate aceste persoane au fost contactate pe telefonul fix şi au fost informate cu privire la faptul că rude apropiate au fost implicate în evenimente rutiere. Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 09.00-14.00, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală. De cele mai multe ori, sumele plătite de vârstnici reprezentau economiile strânse pe parcursul vieţii”, a arătat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.
Nu toate persoanele contactate s-au dovedit naive, unele dintre acestea anunţând poliţia, ceea ce a condus la prinderea a trei dintre escroci.
Tupeul escrocilor este unul fără limite, iar tentativele de înşelăciune prin metoda „accidentul” s-au înmulţit din nou. În primele zile ale lunii septembrie s-au înregistrat trei astfel de încercări, dar, din fericire, persoanele vizate nu au dat curs cererilor de a plăti sumele cerute, în valoare totală de 12.000 de euro.
Acţiune de prevenire în zona bisericilor şi a parcurilor publice
Poliţiştii suceveni fac din nou apel la oameni să fie extrem de vigilenţi când sunt puşi în faţa unor astfel de situaţii. Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire. Acţiunea s-a derulat în perioada 1-7 septembrie 2015 în zona bisericilor, dar şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care au fost distribuite peste 800 de materiale preventive.
„Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112, sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă”, a menţionat subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Poliţiştii au precizat că în cazul unui accident nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.