Proiectul demonstrativ „Prima prioritate: nici un copil invizibil!”, care s-a desfăşurat, începând cu anul 2011, în opt judeţe din nord-estul ţării, printre care şi judeţul Suceava, şi a vizat situaţia copiilor „invizibili” care „în familiile, comunităţile şi societăţile lor ies din atenţia guvernelor, donatorilor, societăţii civile, mass-media şi chiar a altor copii”, a ajuns la final. Instituţia Prefectului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi Reprezentanţa UNICEF România vor organiza vineri, 11 septembrie, începând cu ora 10:00, la Instituţia Prefectului - judeţul Suceava, o întâlnire în cadrul Proiectului demonstrativ „Prima prioritate: nici un copil invizibil!”. Întâlnirea va include prezentarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului demonstrativ „Prima prioritate: nici un copil invizibil!”, prezentarea aplicaţiei şi a platformei online Aurora, ca instrument de identificare a vulnerabilităţilor, monitorizare şi management de caz, promovarea posibilităţii de implementare progresivă a serviciilor comunitare de bază prin identificarea unor oportunităţi de finanţare prin fonduri structurale sau de la alţi finanţatori (fonduri norvegiene, elveţiene), precum şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Coordonatorul proiectului „Nici un copil invizibil”, Florin Tărnăuceanu, a spus că specialiştii implicaţi în acest proiect „au bătut din poartă-n poartă”, au stat de vorbă cu minori şi persoane abuzate din mai multe comune, au aflat de la ei informaţii preţioase, „chiar mai multe decât ştiau cei care fac parte din consiliul consultativ comunitar”. Una dintre concluziile lui a fost că „la nivelul comunităţii trebuie făcute planuri de servicii, pentru că şi cu fonduri mici se pot face lucruri mari pe linia de prevenire a violenţei. Aceste lucruri trebuie povestite, trebuie să vorbim despre violenţă, să organizăm acţiuni în care să ridicăm aceste probleme”.
Principalul obiectiv al Proiectului demonstrativ „Prima prioritate: nici un copil invizibil!” este creşterea accesului acestora la servicii sociale. Proiectul a urmărit o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte organizarea şi furnizarea serviciilor la nivel comunitar, mai ales în zonele rurale dezavantajate, prin implementarea unui model de pachet minim de servicii care este concentrat pe prevenirea vulnerabilităţilor. La întâlnirea de vineri sunt invitaţi să participe toţi primarii din judeţul Suceava, alături de reprezentanţi UNICEF România, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, un specialist din partea Centrului de Politici şi Servicii de Sănătate, parteneri judeţeni de implementare: DGASPC Suceava şi DSP Suceava. Persoană de contact: Florin Tărnăuceanu, telefon 0743 164 585, e-mail: ftarnauceanu@yahoo.com.