1.100 de absolvenţi de clasa a VIII-a vor fi, de luni, boboci la şcoala profesională. Au ales să înveţe o meserie, în detrimentul diplomei de bacalaureat, şi vor să dobândească o calificare profesională care să le permită să obţină mai rapid un loc de muncă.
La mare căutare printre elevii suceveni a fost specializarea de mecanic auto, unde numărul candidaţilor a depăşit numărul locurilor disponibile în liceele din judeţ. Prin urmare, la procesul de admitere s-a adăugat şi o testare scrisă care să-i departajeze pe cei mai buni dintre candidaţi. Priză la elevi a avut şi specializarea de ospătar (chelner) în unităţi de alimentaţie.
De partea cealaltă, tinerii au ocolit specializările de tâmplar universal şi confecţioner industria textilă, deşi calificările obţinute au foarte mare căutare pe piaţa muncii din judeţ.
Maria Pentilescu, inspector şcolar pentru învăţământ profesional, a explicat că „în aceste domenii au dispărut micii producători, iar salariile nu sunt motivante”.
Potrivit acesteia, pentru anul şcolar 2015-2016 s-au ocupat 77% dintre locurile puse la bătaie în clasele profesionale din judeţ. Planul de şcolarizare prevedea 1.452 de locuri, dintre acestea peste 300 rămânând neocupate.
„Această diferenţă se explică prin faptul că în fiecare an şcolar numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, în septembrie, diferă de numărul celor care se regăsesc în clasa a IX-a înscrişi la liceu, din diferite motive, fie rămân repetenţi, fie pleacă în străinătate cu părinţii, fie au probleme financiare”, a mai precizat Pentilescu.
Cerere mare de mecanici auto şi confecţioneri
Anca Capverde, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, a menţionat că agenţii economici suceveni solicită în permanenţă mecanici auto şi confecţioneri.
„Se caută constant vopsitori auto, mecanici, tinichigii, carosieri. Sunt angajatori care şi-ar dori să ţinem permanent oferta de angajare pentru mecanici. Cele mai multe locuri de muncă sunt concentrate în municipiu, dar au început să apară şi în localităţile limitrofe”, a explicat Anca Capverde.
Cât despre cererea de confecţioneri de pe piaţa forţei de muncă, Capverde a punctat: „Cererea de forţă de muncă în acest sector este foarte mare, constantă, însă neacoperită. Am organizat chiar şi o bursă a locurilor de muncă doar pentru aceşti angajatori - Star Mod, Moda Miss, Mardo, RCM, Stefi Tex etc. Aceşti angajatori vin la toate bursele, caută permanent oameni”, a subliniat Anca Capverde, menţionând că angajatorii din aceste domenii au început să vină cu salarii mai motivante.
Cu privite la calificarea de tâmplar, reprezentanta AJOFM a menţionat că cererea nu este foarte consistentă, însă sunt societăţi, chiar şi din Botoşani, care caută meseriaşi în acest domeniu.
200 de lei pentru elevii de la profesională
În primul an la clasa profesională, elevii vor face circa 60% teorie, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 75%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării, și pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%.
Cei trei ani de studiu se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru cei care studiază departe de casă.
În plus, după finalizarea celor trei ani, absolvenţii vor avea posibilitatea să-şi continue studiile liceale, ei putând să fie admişi în clasa a XI-a.