În noul an şcolar, zeci de elevi din şcolile din mediu rural din judeţ vor avea la catedră persoane necalificate pentru meseria de profesor. Pentru că anul şcolar nu poate începe fără oameni la catedră, iar în multe zone rurale se înregistrează un deficit de cadre didactice, Ministerul Educaţiei trebuie să facă un compromis şi să-i primească pe aceşti necalificaţi. Mulţi dintre ei nu au studii corespunzătoare, nu au pregătire didactică, experienţă la catedră sau în psihopedagogie şi sunt prost plătiţi.
În Suceava, 49 de candidaţi şi-au încercat norocul şi au susţinut examenul pentru ocuparea unui post de suplinitor necalificat. Notele obţinute de aceştia sunt slabe, însă nici cerinţele nu sunt mari. Pentru a preda la catedră au nevoie de minim 5.
Cristian Cuciurean, adjunct în cadrul inspectoratului Şcolar Suceava, a subliniat faptul că „aceşti candidaţi fie sunt calificaţi într-o altă meserie, dar pot fi şi profesori calificaţi care nu au catedră în specializarea lor şi dau concurs pentru a putea preda o altă disciplină sau nu au luat titularizarea. Ei vor sta la catedră pe o perioadă determinată de un an de zile. Miercuri (n.r. - astăzi) are loc şedinţa publică de repartizare a suplinitorilor calificaţi, ei au prioritate, iar joi va fi şedinţa de repartizare a necalificaţilor, pe posturile rămase neocupate”.
Cuciurean a mai adăugat faptul că necalificaţii sunt repartizaţi doar în mediul rural şi că salariul acestora nu depăşeşte 800-900 de lei.
Cei mai mulţi dintre candidaţii care au dat examen pentru un post de suplinitor necalificat vor să predea ca educatori (18 candidaţi), învăţători (12 candidaţi), profesori de educaţie muzicală (3 candidaţi), biologie (2 candidaţi), matematică (2), turism şi servicii (2) etc.
Pensionarii sunt preferaţi în detrimentul necalificaţilor
Referitor la faptul că oameni nu foarte bine pregătiţi vor juca rolul de dascăl pentru elevi, Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat că sistemul de învăţământ nu e atractiv din punct de vedere financiar, astfel că sunt zone care nu pot fi acoperite doar cu personal calificat.
"Sistemul de învăţământ nu e atractiv din punct de vedere financiar. Desigur că am prefera doar calificaţi, dar nu avem cu ce să-i motivăm”, a explicat Şalaru, acesta subliniind că este de preferat, unde este posibil, ca pensionarii să ocupe catedrele rămase vacante.
„Sunt de preferat pensionarii, fără dubii. În primul rând sunt calificaţi în meseria respectivă, în al doilea rând au experienţă didactică. Vorbim de oameni care au ieşit de un an – doi din sistem, care au putere. Cred că şi părinţii elevilor îi preferă.
Întâi angajăm aceşti oameni şi apoi necalificaţii”, a mai menţionat Vasile Şalaru.
Conform acestuia, „necalificat nu este în mod obligatoriu sinonim cu slab pregătit”, explicând că un profesor titular îşi poate completa norma cu ore la o altă disciplină, deşi este necalificat pentru cea de-a doua materie.
Criză de profesori de matematică
Adjunctul IŞJ Cristian Cuciurean a mai subliniat că oproblemă importantă cu care se confruntă sistemul educaţional sucevean este deficitul de cadre didactice de matematică, fizică şi chimie.
„Sunt probleme şi vor fi probleme pentru disciplinele matematică, fizică, chimie. Aceste facultăţi sunt grele, învăţământul nu este atractiv, aşa se explică”, a spus inspectorul adjunct.