Locatarii unui bloc din Suceava, de pe strada Mitropoliei, au avut neplăcuta surpriză să se trezească ieri dimineaţă cu apartamentele inundate. Apa, care le ţâşnea prin pereţi, curgea din tavan şi şiroia pe pereţi, inclusiv pe cei exteriori, provenea din apartamentul unui vecin de la etajul II al imobilului, dar unde nimeni nu este acasă de ceva vreme.
„Tot ce am putut face a fost să oprim apa în bloc, din stradă. Proprietarul apartamentului nu stă aici, are chiriaşi, dar nici ei nu sunt acasă. Nu ştiu ce să facem să avem acces în apartament, să vedem cauza inundaţiei. Nu putem sta o săptămână fără apă, locatarii din 20 de apartamente”, a spus Vasile Coroamă, ginerele femeii al cărei apartament a fost cel mai tare afectat de inundaţie.
Chiar de a oprit alimentarea cu apă a blocului de cum a aflat de problemă, după câteva ore, în apartamentul situat dedesubtul celui în care s-a produs inundaţia apa curgea în continuare, ca şi cum nimic nu s-ar fi schimbat.
Printr-o gaură apărută în perete apa ţâşnea ca un izvor din stâncă, iar un alt jet, mai subţire, ieşea cu presiune prin priza de perete. Pe tavan, broboanele de apă atârnau dintr-o parte în alta, picurând mai ceva ca într-o peşteră.
Pentru a merge prin apartament ar fi fost mai potrivite cizmele de cauciuc, pentru că apa ajungea până la glezne. De cum călcai pe parchetul umflat, piciorul se afunda în apă, stârnea valuri, care se spărgeau de mobila din casă şi de uşile care deja începeau să se deformeze, din cauza umezelii.
„Curgea apa din perete ca de la robinet. Apartamentul ăsta este complet distrus. Nu poți da drumul la lumină, nimic. Dedesubt au arhiva de acte cei de la Omniasig. Cine ştie ce pagube a făcut şi acolo. Nu poţi pleca de acasă aşa, fără să laşi cuiva o adresă, o cheie. Degeaba avem două numere de telefon, că nu răspunde nimeni”, se arată revoltată Monica Horodincu, unul din locuitorii blocului afectat de inundaţie.
Într-un alt apartament, doi pensionari privesc cu jale la peretele care s-a umezit complet şi la tavanul din care curge apă, pic cu pic. Prin casă au înşirat lighene cu care vor să „prindă” apa care curge, înainte de a le produce alte pagube.
„Sunt distrusă, ce mă fac acum? Trebuie săscot mobila şi paturile în stradă. Acum am pus parchetul, totul...ce măfac? Am fete care trebuie săvinăla şcoală, ce fac ele, săracele?Poliţia nu se bagă, au zis că merg la puşcărie dacă sparg uşa. Nici pompierii nu acceptă aşa ceva.Proprietarii sunt plecaţi la Iaşi, am sunat la ei, dar nu răspunde nimeni”, spune Paraschiva Rusu, proprietara apartamentului situat chiar dedesubtul celui de unde a pornit inundaţia.
La ea s-au produs cele mai multe pagube. Dacă nu ar fi fost oprită şi alimentarea cu energie electrică, alte „minunăţii” se puteau produce din cauza apei infiltrate în instalaţiile de iluminat şi în prize.
În disperarea lor, oamenii din blocul E10, scara C, de pe strada Mitropoliei, au sunat peste tot – la Poliţie, Pompieri, la asociaţie, fără ca cineva să poată interveni în locuinţa inundată, de la etaj.
„Noi am închis apa rece, apa caldă, eu în apartament nu am voie să intru. Nu pot lua hotărârea să sparg uşa, ca preşedinte de asociaţie. Poate spune după aceea că avea bani acolo, cine ştie ce bunuri... La asociaţie le cerem să lase adresa de telefon şi adresa unde pot fi găsiţi. Dar nu am voie să intru în apartament”, spune Florea Bordeianu, preşedintele Asociaţiei nr. 1, care s-a implicat atât cât îi permite statutul.
Problema oamenilor din acest bloc se poate repeta oricând, în oricare alt imobil de locuinţe, mai ales că, în Suceava, mii de apartamente sunt cumpărate de proprietari care lucrează peste hotare, care, în foarte multe cazuri, nu pot fi găsiţi, pentru că nu au lăsat nici o modalitate de contact vecinilor. În Obcini, acum doi ani, locuitorii unui bloc au stat o săptămână fără apă la robinete, până a venit o rudă a proprietarului să le deschidă uşa, să fie reparată avaria apărută. În lipsa unui cadru legal care să trateze aceste aspecte, mulţi alţi suceveni vor avea de suferit în astfel de situaţii, iar toţi cei spre care se vor îndrepta să îi ajute nu vor putea decât să dea din umeri a neputinţă.