Secretarii şi contabilii din şcoli ar urma să încaseze salarii mai mici din toamna acestui an. Diminuarea indemnizaţiilor acestora este prevăzută într-un ordin al Ministerului Educaţiei (OMECS. nr.4995/19.08.2015) din luna august a acestui an, document ce prevede şi reducerea normelor personalului nedidactic și ale personalului didactic auxiliar.
Liderii de sindicat din învăţământ spun că diminuarea indemnizaţiilor, precum şi stabilirea criteriilor de normare a posturilor din categoria didactic-auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar a creat, justificat, agitație și nemulțumiri în rândul angajaţilor din şcoli şi au cerut anularea ordinului.
Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”, a explicat faptul că aplicând prevederile acestui ordin de ministru, o mare parte din secretarele, administratorii şi contabilii din învățământ vor rămâne doar cu un sfert sau o jumătate de normă, faţă de norma întreagă pe care o au în prezent.
,,Ministerul a menţionat că aplicarea prevederilor acestui ordin nu trebuie să conducă la concedierea personalului didactic auxiliar și nedidactic angajat pe perioadă nedeterminată, însă aceste persoane sunt <împinse> să plece din sistem”, a menţionat Pădureţ.
Cât priveşte normarea personalului nedidactic, ordinul prevede existenţa unui singur angajat la 65 elevi/ preșcolari. De asemenea, în cazul personalului didactic auxiliar (secretari, contabili) o normă este stabilită la 163 elevi/preșcolari. „Ordinul va determina plecarea din sistem a unor angajați cu experiență care nu vor dori să se întrețină cu veniturile din 0,25 sau 0,5 normă. De asemenea, întocmirea și transmiterea situațiilor cerute de IŞJ-uri și MECTS nu se va putea face în timp util și vor apărea probleme, inclusiv cu întocmirea statelor de plată în unele unități școlare. Ordinul s-a amânat, dar e o chestiune temporară, tot vor fi puse în aplicare prevederile lui”, a mai menţionat Pădureţ.
De partea cealaltă, şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) a ripostat, menţionând că activitatea din compartimentele secretariat, contabilitate, dar și activitatea personalului nedidactic nu poate depinde de numărul de elevi din școală.
„Efortul depus pentru curățenia sălilor de clasă, a holurilor, a toaletelor din școli e același și pentru 15, 20 sau 30 de elevi. Sau, un paznic de noapte are grijă de obiectiv, clădiri care nu au nici o legătură cu numărul de elevi. Și-n compartimentele secretariat și contabilitate se depune aceeași muncă indiferent de numărul de elevi”, a precizat Giani Leonte, preşedintele ASIS.
Traian Pădureţ a mai sesizat şi faptul că, din nou, consilierii educativi din unitățile școlare au fost uitați la stabilirea indemnizațiilor, aceștia fiind nevoiţi să-și desfășoare activitățile, pe lângă norma întreagă de catedră, fără a fi retribuiți.
„Ne întrebăm, dacă această activitate de consilier educativ nu este importantă pentru reprezentanții Ministerului Educaţiei, de ce nu o desființează, pentru a reduce măcar birocrația din sistem?”, a conchis Pădureţ.