Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 sep 2015 - Anul XX, nr. 207 (6019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Pacienţii care se rănesc uşor în gospodărie sau la munci agricole trebuie să-şi cumpere vaccinul antitetanic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eliminarea vaccinului antitetanic din programul naţional de imunizare gratuită a populaţiei face ca sute de pacienţi cu răni relativ uşoare, care ar putea fi trataţi rapid şi eficient de medicii de familie, să ajungă la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, singurul loc unde pot primi acest vaccin gratuit. După ce Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri, iar costurile celor achiziţionate din import sunt de zece ori mai mari, Ministerul Sănătăţii a decis ca medicii de familie să primească fără bani doar dozele necesare imunizării gravidelor. Ceilalţi pacienţi trebuie să cumpere vaccinul, iar o doză costă circa 50 de lei. Astfel, accidente casnice sau produse la munci agricole, cum ar fi plăgi înţepate cu aşchii, spini, cuie, corn de vită, plăgi de gravitate uşoară sau medie provocate prin muşcături de animale, înţepături de căpuşe, arsuri uşoare, orice plagă murdărită cu pământ, bălegar sau praf de stradă, indiferent de gradul de întindere al leziunii şi orice tip de plagă apărută în sectorul rural ajung la medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor doar pentru că doar aici se mai administrează vaccinul antitetanic gratuit. Tratamentul este acelaşi - toaleta plăgii, puţin spirt, eventual pansament şi vaccin. Diferenţa este făcută la acesta din urmă - gratuit în UPU sau cumpărat din farmacie şi administrat de medicul de familie.

 

Spitalul cumpără lunar din fonduri proprii în medie 700 doze de vaccin

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, ne-a declarat că spitalul cumpără lunar din fonduri proprii în medie 700 doze de vaccin. În luna august, s-au folosit 750 de doze deoarece a fost o perioadă în care s-au înregistrat şi foarte multe accidente de circulaţie, în urma cărora vaccinarea atitetanică este obligatorie. După ce săptămâna trecută vaccinul a lipsit din UPU din cauza unui gol de aprovizionare, Spitalul ”Sfântul Ioan cel Nou” şi-a refăcut acum stocul cu 700 de doze.

 

Tetanosul este o boală cu mortalitate de 90 la sută

Există şi posibilitatea ca medicii de familie să achiziţioneze din fonduri proprii vaccinul antitetanic la cabinet şi să-l administreze contracost celor care au nevoie. Foarte puţini recurg însă la această soluţie, pe de o parte din cauza reticenţei de a încasa bani de la pacienţi pentru un serviciu care până nu demult a fost gratuit, iar pe de altă parte pentru că preţul de cel puţin 50 de lei per doză nu ar face vaccinul antitetanic un produs foarte solicitat de pacienţi, mai ales în mediul rural.

Tetanosul este o boală cu potenţial mai mare de apariţie în lunile calde. Este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de toxina produsă de Clostridium tetani, bacterie care pătrunde în organism pe la nivelul rănilor. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali.

Primul semn este blocarea maxilarului, urmat de înţepenirea gâtului, dificultate la înghiţire şi rigiditatea muşchilor abdominali. Alte simptome sunt temperatura ridicată, transpiraţie, tensiune ridicată şi episoade de puls rapid. Spasmele pot apărea frecvent şi pot dura câteva minute. Mortalitatea este de 90 la sută. În cazul în care pacientul supravieţuieşte, recuperarea completă poate dura luni de zile. De aceea, în caz de tăieturi, înţepături cu obiecte ruginite, plaga trebuie toaletată în primele ore, iar vaccinul administrat în maxim 72 de ore.

Dacă nu se administrează serul antitetanic, victima poate deceda. Sporii bacteriei sunt frecvent răspândiţi în sol şi în intestinele şi materiile fecale ale cailor, oilor, vitelor, câinilor, pisicilor, şobolanilor, porcuşorilor de Guineea şi găinilor. Solul tratat cu îngrăşământ natural poate conţine mari cantităţi de spori.

La gravide, vaccinarea antitetanică se face pentru prevenirea tetanosului la nou născut, vaccinul fiind asigurat gratuit medicilor de familie de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii care se rănesc uşor în gospodărie sau la munci agricole trebuie să-şi cumpere vaccinul antitetanic.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pacienţii care se rănesc uşor în gospodărie sau la munci agricole trebuie să-şi cumpere vaccinul antitetanic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei