Ce poate fi mai greu pentru un român care a plecat la muncă în străinătate ori care e turist într-o ţară străină decât să nu ştie cum, unde şi cui să se adreseze pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, de la o avarie la maşină, o problemă medicală, până la altele care implică cunoaşterea legislaţiei sau chiar implicarea autorităţilor? Problema asta a ridicat-o şi o suceveancă care a învăţat limbi străine la CN "Petru Rareş", a plecat la studii în Anglia şi a ajuns să se stabilească acolo, fără a uita însă locul de unde a plecat.
„Nu toţi cei care pleacă peste hotare au exerciţiul limbii vorbite în ţara respectivă. Am păţit-o şi eu cu mama mea, care nu putea vorbi limba şi avea nevoie de anumite servicii. Atunci m-am gândit la o astfel de aplicaţie. Cel mai simplu este să apeleze la serviciile oferite de români, pentru români”, consideră Alina Balaţchi. Prietenii ei au apreciat imediat ideea şi cu ajutorul lor, la începutul lunii august a fost lansată oficial aplicaţia de mobil MyRo, disponibilă atât pentru telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android, cât şi pentru cele cu IOS (Apple).
„Este o aplicaţie simplă, pentru cei care au nevoie de anumite servicii. Mi se pare foarte important când te duci în alte ţări, ca român, să găseşti suport de la cei care te înţeleg şi sunt de acelaşi neam cu tine. Pe vremuri te duceai la biserică şi întrebai cine pe cine ştie, să te îndrume, acum e totul centralizat în aplicaţie, găseşti acolo tot ce ai nevoie”, explică Alina Balaţchi, manager al firmei Opes Holdings Limited, care s-a bazat pe experienţele ei şi ale cunoscuţilor pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor.
Aşa au apărut categorii precum Utile, cu nume şi adrese de avocaţi, notari, firme de consultanţă, contabili, DJ, specialişti IT, preoţi, traducători, categoria Sănătate – cu cabinete medicale ale românilor, doctori şi farmacişti români, categorii precum Auto şi Transport, unde afli la cine poţi apela când ai nevoie de asemenea servicii, dar şi categorii în care poţi găsi români care te pot ajuta cu reparaţiile prin casă - electricieni, instalatori, zidari, etc.
„Este prima aplicaţie pentru mobil dedicată românilor de pretutindeni, nu mai există alta, din ce am căutat până acum. Pentru că sunt atât de prezentă în viaţa diasporei am vrut să vin cu un suflu nou, să ofer emigranţilor, dar şi turiştilor un suport real, un paşaport către noua ţară în care se instalează ori pe care o vizitează. Pentru orice român este o provocare să plece în străinătate. De asta este important să găseşti uşor ce ai nevoie, când ai nevoie”, consideră tânăra suceveancă, care de ani de zile este un element catalizator între românii care lucrează în Londra, în diferite domenii.
Tocmai de aceea lansarea aplicaţiei a fost făcută în prezenţa a numeroşi români care lucrează în Anglia, în clubul londonez al unui sucevean– Silver Avenue, Pepe fiind invitatul special.
„Pentru mine, principalele servicii de care am nevoie când sunt în străinătate sunt cele ale unui avocat, ale unui doctor, ale unui traducător şi ale unui mecanic. Exact asta vreau să le ofer românilor de pretutindeni, posibilitatea de a găsi uşor profesionişti români care practică meseriile de care au ei nevoie la un moment dat, cu care se pot înţelege uşor”, a adăugat Alina Balaţchi, care, la crearea softului, s-a bazat foarte mult pe sugestiile prietenilor, dar şi ale utilizatorilor, care au determinat o serie de schimbări importante.
Aplicaţia i-a permis să cunoască români care au dezvoltat diverse afaceri, multe cu specific românesc. De exemplu, la categoria Alimentaţie, apare un magazin Ileana.
„Ileana a lucrat în banking, a făcut un magazin de delicatese româneşti, care a prins bine, încât şi Mircea Dinescu a făcut acolo o lansare de vinuri”, spune Alina, care a descoperit prin intermediul aplicaţiei cât de mulţi români sunt în jurul său, în Londra, şi le pot fi utili celorlalţi, prin serviciile pe care le prestează.
Mai nou, prin intermediul aplicaţiei au început să fie anunţate şi evenimentele de petrecere a timpului liber, precum concerte susţinute de artişti români, în cluburi ale românilor ori în restaurante româneşti. Că aplicaţia MyRo este apreciată de românii de peste hotare, în special, o dovedeşte faptul că de la lansare şi până acum a avut aproape 1.400 de descărcări şi circa 1.100 de postări pentru oferirea de servicii din partea celor din diaspora. Utilizarea ei este gratuită.
„Important este să se unească românii din străinătate, să fie foarte aproape unul de celălalt. Să nu uităm că suntem români şi identitatea noastră naţională”, spune Alina, care, de când a plecat, revine an de an la Suceava, pe care o consideră în continuare „acasă”.