180 de studenţi şi masteranzi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au oportunitatea de a cunoaşte îndeaproape şi de a se familiariza cu atmosfera mediului economic în cadrul unor stagii de practică efectuate prin proiectul POSDRU “Sprijinirea tranziţiei studenţilor către piaţa muncii prin stagii de practică inovatoare în regiunea Nord-Est”.
Lansarea proiectului a avut loc vineri, 4 septembrie, în prezenţa grupului ţintă şi a iniţiatorilor şi partenerilor proiectului. Proiectul este implementat de Fundaţia SATEAN, în parteneriat cu Universitatea din Suceava, Asociaţia European Academy şi Asociaţia UTC – Umbria Training Center şi vizează facilitarea tranziţiei de la universitate la piaţa forţei de muncă pentru studenţii înmatriculaţi în sistemul de învăţământ superior în regiunea de dezvoltare Nord-Est.
Iniţiatorii proiectului au specificat că proiectul mai urmăreşte o consolidare a relaţiilor universitate-mediu economic, extrem de importantă pentru stabilirea corectă a competenţelor de care tinerii au nevoie pentru a fi uşor integraţi pe piaţa muncii şi pe care le vor dobândi prin procesul de instruire şi prin efectuarea stagiilor de practică.
„Este un obiectiv ambiţios ce se doreşte a fi realizat prin abordarea integrată a stagiilor de practică, cu ajutorul consilierii individualizate în carieră. Această abordare integrată presupune corelarea teoriei cu practica aplicată la sediul diferiţilor actori economici şi are ca finalitate aplicabilitatea directă şi imediată a aptitudinilor”, au transmis iniţiatorii proiectului.
Dintre studenţii selectaţi în grupul ţintă, 140 vor efectua stagii de practică în ţară, iar 40 în Italia, în decurs de şase luni, în perioada iulie-decembrie 2015. Proiectul îi vizează pe studenţii facultăţii de silvicultură şi pe cei de la facultăţile de inginerie.
Conferinţa de lansare
Prezenţi la conferinţa de lansare a proiectului au fost reprezentanţi ai instituţiilor implicate în proiect.
În calitate de reprezentant al USV, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a subliniat importanţa efectuării unor stagii de practică şi necesitatea ca acestea să aibă o durată mai mare decât cea impusă în prezent.
“Practica este esenţială în formarea de viitori specialişti. Cu toate că după ‘89 am asistat la o dezindustrializare a României, iar cetăţenii au fost transformaţi în consumatori. În schimb, am alimentat piaţa muncii europene cu peste patru milioane de muncitori. Viitorii specialişti trebui să-şi facă o acomodare cât mai rapidă pe piaţa muncii, de aceea e important să alocăm timpul necesar practicii în universitate”, a menţionat Adrian Graur. Acesta a mai spus că, deşi au existat dezbateri în Consiliul Naţional al Rectorilor ca stagiile de practică să se desfăşoare pe perioada unui semestru, discuţiile nu s-au materializat. Acesta a mai precizat că pe plan local au fost unităţi economice (Asist, Egger, Elsaco etc.) care au sprijinit permanent practica studenţilor de la USV.
La rândul său, prof. univ. dr. ec. Gabriela Prelipcean a subliniat importanţa consilierii în carieră, aceasta fiind asigurată beneficiarilor proiectului.