De luni de zile, locuitorii unui bloc de pe strada Mărăşeşti „admiră”, atunci când privesc pe geam, nişte mormane imense de deşeuri din construcţii, abandonate pe ceea ce a fost cândva spaţiul verde al imobilului, un loc care a fost amenajat frumos, prin eforturile altora.
Depozitul ilegal de deşeuri din construcţii, rezultat din modernizarea a două apartamente de la ultimul etaj al blocului A8, este atât de mare încât a ajuns la nivelul geamurilor celor care locuiesc la parter. Cu toate acestea, luni de zile, nimeni nu s-a sesizat de grava acţiune de poluare a mediului, care afectează şi imaginea municipiului, pentru că uriaşele mormane de resturi de construcţii sunt foarte vizibile din stradă, iar locul respectiv este unul extrem de circulat, în apropiere fiind şi Şcoala Gimnazială nr. 3. Mai mult, mormanul de moloz de la baza blocului A8 este „vecin” cu pub-ul La Fierărie, unde toţi cei care vin se pot minuna de „piramidele” de gunoi care se înalţă aproape de stradă.
Reproşurile vecinilor care au avut curajul să le spună ceva tupeiştilor care şi-au renovat complet apartamentele, dar nu au mai vrut să dea bani să încarce într-un camion mizeria rezultată şi să o ducă la groapa de gunoi a oraşului, aşa cum prevede legea, i-au deranjat mai puţin ca o muscă ce le-a bâzâit pe la urechi.
Totuşi, de teama unor eventuale amenzi, dacă situaţia ajungea cumva la „urechile” autorităţilor locale, creatorii „piramidelor” de moloz le-au acoperit cu folii de plastic, să nu fie clar ce este acolo.
Mai mult, pentru a „ascunde gunoiul sub preş”, cei care l-au produs au mai tăiat şi un arbore, un vişin tânăr, pe care l-au secţionat parţial cu toporul, la tulpină, culcându-l într-o parte, pentru a masca cu coroana sa depozitul ilegal de deşeuri din construcţii.
Conform prevederilor legale, dacă vor fi aplicate, cei care au creat acele depozite ilegale de gunoi pot fi „arşi” cu amenzi de zeci sau chiar sute de milioane de lei vechi, astfel încât acestea să-i lecuiască de asemenea practici „haiduceşti”, prin care fiecare face ce vrea în oraş, fără să-i pese nici de cei din jur, nici de autorităţi.
Mai mult, ţinând cont de cantităţile imense de moloz rezultate, respectivii ar trebui verificaţi inclusiv în apartamente, de către cei de la Inspecţia în Construcţii, să vadă dacă lucrările de modernizare au fost făcute cu autorizaţie şi dacă nu cumva au afectat structura de rezistenţă a clădirii, ceea ce i-ar pune în pericol pe vecinii lor, în cazul unor calamităţi.
( 8 sep 2015, 15:27:48
Acest fapt nu scuza, bine-nteles gestul marlanilor care au lasat mizeria in drum.....