După şapte ani în care nu s-au mai organizat concursuri, iar posturile de conducere din şcoli au fost ocupate doar prin delegare, în funcţie de interesele politice, Ministerul Educaţiei vrea să-i cheme pe toţi şefii de şcoli din ţară la evaluare.
Astfel, ministerul a publicat joi, 3 septembrie, un proiect de metodologie privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ.
Potrivit regulamentului, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct ar urma să fie organizat în perioada octombrie-noiembrie, respectiv martie-aprilie, graficul de desfăşurare urmând să fie stabilit de Inspectoratul Şcolar Suceava.
Dacă lucrurile vor ieşi precum vrea ministerul, în vara anului viitor toate posturile de directori de şcoli vor fi ocupate prin concurs. Testările vor fi organizate de fiecare inspectorat şcolar judeţean, iar în cazul unităţilor şcolare particulare acestea vor fi organizate de Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ.
Inspectorul general Gheorghe Lazăr a menţionat că „în judeţul Suceava sunt 279 de directori plini şi directori adjuncţi. Organizarea concursului ar putea dura foarte mult dat fiind numărul mare de posturi de conducere. Dacă pentru inspectori a durat două săptămâni, însemnă că pentru directori se va întinde pe o perioadă considerabilă”. Acesta a mai spus că în cursul săptămânii viitoare va fi prezent la Sinaia, la întâlnirea cu inspectorii generali din ţară, unde se va discuta metodologia de organizarea a concursului.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director constă în următoarele probe: analiza şi evaluarea CV-ului, interviu (maxim 45 de minute) şi test scris alcătuit din grile de management educaţional, dintre care două într-o limbă străină. Punctajul minim de promovare este de 100, în condiţiile în care punctajul maxim este de 145. Este declarat ”promovat” candidatul admis, care a obţinut cel mai mare punctaj total, iar în cazul egalităţii de punctaj, este declarat ”promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu.
Promovaţii vor sta în fruntea unităţilor de învăţământ vreme de patru ani.
Condiţii de participare
La concursul pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct din unităţile de învăţământ pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au absolvit cu diplomă studii universitare de licenţă, sunt membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional, sunt titulare în învăţământul preuniversitar, au cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor şi o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin patru ani, dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativul "Foarte bine" în ultimii trei ani consecutivi şi nu au fost sancţionate disciplinar în ultimele 12 luni anterioare înscrierii la concurs, sunt apte din punct de vedere medical şi nu au desfăşurat activităţi de poliţie politică.
Dacă o persoană doreşte să candideze pentru funcţia de director sau director adjunct la mai multe unităţi de învăţământ, aceasta trebuie să depună câte un dosar pentru fiecare post pentru care candidează. Candidaţii reuşiţi pe mai multe posturi vor alege o singură unitate de învăţământ.
La unităţile de învăţământ care şcolarizează şi nivelul preşcolar sau primar, este recomandat ca unul dintre directori să fie profesor pentru învăţământul preşcolar sau primar.
( 5 sep 2015, 11:59:12