Ambiţia unor suceveni ca municipiul reşedinţă de judeţ să devină Capitală Europeană a Culturii, în 2021, i-a adus pe aceeaşi „baricadă” pe primarul Ion Lungu cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, pe specialiştii din primărie, alături de cei din CJ, dar şi alături de cei care s-au oferit voluntari să lucreze la strategia culturală a Sucevei pe următorii şapte ani.
Şeful administraţiei judeţene şi şeful municipalităţii sucevene s-au întâlnit ieri pentru a se pune de acord în privinţa strategiei de lucru pentru depunerea candidaturii Sucevei, care se doreşte a fi înscrisă în competiţia de desemnare a capitalei culturale europene ca reprezentantă a Bucovinei, prin asocierea ei cu mai multe localităţi din judeţ.
Prima întâlnire de lucru comună a avut loc ieri dimineaţă, Lungu şi Nechifor asumându-şi misiunea de a lucra „cot la cot” pentru realizarea proiectului „Suceava-capitală culturală europeană”.
„Timpul rămas până la termenul limită de depunere a dosarului de candidatură este foarte scurt – o lună de zile. Important este că de acum ne-au venit alături şefii instituţiilor culturale ale Consiliului Judeţean, iar cu deciziile luate la nivel de judeţ, cu cele din Consiliul Local, putem elabora o strategie de participare a regiunii Bucovina la această competiţie internaţională. Lucrăm încă la un slogan reprezentativ, dar cu siguranţă acesta va conține cuvântul Bucovina”, a declarat primarul Ion Lungu.
Şeful Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi-a arătat disponibilitatea totală de a ajuta la realizarea acestui deziderat – alegerea Sucevei drept capitală europeană a culturii în 2021, având în vedere că municipiul reşedinţă de judeţ este în competiţie cu cel puţin 12 mari oraşe din ţară, dar şi cu oraşe din Grecia.
Tocmai de aceea, el a venit însoţit de managerul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, de şeful Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Călin Brăteanu, precum şi de preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Carmen Veronica Steiciuc.
O nouă întâlnire de lucru va fi stabilită curând, realizarea strategiei culturale a Sucevei cel puţin până în 2021 fiind principala „piesă” a dosarului de candidatură care trebuie depus în luna octombrie, pe lângă numeroase alte informaţii despre activitatea culturală de până acum, dar şi despre municipiul reşedinţă de judeţ.