O femeie în vârstă de 44 de ani, din comuna Arbore, protestează de două zile pe străzile municipiului Suceava, alături de concubinul său, fiind nemulţumită că dosarul penal în care a fost victima unei grave agresiuni nu a fost trimis în instanţă, deşi de la comiterea faptei au trecut deja aproape doi ani de zile.
Maria Cherar, care se deplasează într-un scaun cu rotile, şi concubinul său, Mihai Puşcaşu, au afişat mesaje prin care cer să li se facă dreptate şi acuză un poliţist pentru faptul că ancheta a stagnat foarte mult timp.
„Vom protesta până când ni se va face dreptate, iar dosarul va ajunge în instanţă, nu mai putem răbda”, este mesajul transmis de cei doi.
Dublă fractură la un picior şi multe alte leziuni care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri
După cum atestă clar documentele medico-legale, Maria Cherar a suferit leziuni cumplite, prin agresiune, o dublă fractură la un picior şi multiple răni la ambele braţe, soldate cu deformarea uneia dintre mâini.Agresiunea s-a petrecut pe 20 noiembrie 2013, la Arbore. Totul a plecat de la un vechi conflict între două familii de romi din această localitate, Puşcaşu şi Fierar. Pe 20 noiembrie 2013, femeia a fost bătută cu sălbăticie, în propria casă, cu parii, de mai mulţi indivizi. Fapta ar fi fost o răzbunare, după un alt conflict între membrii celor două familii.
În urma constatării medico-legale, Maria Cherar a fost diagnosticată cu leziuni produse prin loviri repetate, cu obiecte contondente, care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri medicale, fără a-i fi pusă viaţa în primejdie.
În urma cumplitei agresiuni femeia a avut nevoie de o complexă intervenţie chirurgicală, în urma căreia în picior i s-a montat o plăcuţă cu şuruburi. Femeia susţine că şi acum are mari probleme cu deplasarea, fiind transportată de concubinul ei în cărucior cu rotile.
Cheltuielile de spitalizare se cifrează la peste 6.000 de lei, iar femeia are tot dreptul să solicite despăgubiri importante de la agresori.
Cinci indivizi ar fi participat la agresarea femeii
Dosarul penal privind agresiunea este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar ancheta a fost efectuată, în primă fază, de Poliţia oraşului Solca. Deşi leziunile au fost foarte grave, viaţa victimei nu a fost pusă în pericol, au stabilit legiştii, astfel că fapta nu a putut fi încadrată la tentativă de omor.
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, procurorul Andrei Sebastian Bucşa, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, a declarat că dosarul este unul complex, în care multe persoane, inclusiv părţi vătămare, şi-au schimbat sau retras declaraţiile. El a subliniat că în cazul agresiunii grave asupra Mariei Cherar cercetările sunt în mare parte finalizate, iar în cel mai scurt timp inculpaţii vor fi trimişi în judecată.
În cauză este vorba de cinci indivizi care ar fi participat efectiv la agresarea femeii, trei dintre ei fiind din familia Fierar.
( 4 sep 2015, 11:42:51
Dați-le numele și prenumele, să știe poporul cine îi sunt „magistrații”!
Ce atâta frică și suceală pe după cireș?
NUMELE ȘI PRENUMELE ÎN CLAR al procurorului / procurorilor din a căror vină (dezinteres / delăsare) s-a ajuns la un nou episod protestatar față de maniera de lucru a Parchetului de pe lângă Lege.
Iar în ceea ce-l privește pe acest jalnic Greuceanu -Torquemada, de este purtător de slovă al Parchetului de pe lângă Lege, înainte de a grăi prăpăstii aiuritoare, să facă bine și SĂ CITEASCĂ prevederile noilor alineate introduse în procedura penală a art. 488 ^ 1 - 488 ^ 5. C.p.p.
Aceste noi prevederi nu sunt altceva decât implementarea în legislația penală românească a prevederilor art. 6 din Convenția europeană a Drepturilor Omului referitoare la un dreptul la un proces echitabil:
„Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi ÎN TERMEN REZONABIL, de către o instanţă independentă şi imparţială, …”
Prevedere fundamentală regăsită și în art. 21, alin 3 din Constituția României:
„Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un TERMEN REZONABIL.”
Prin modificările aduse codului de procedură penală, aceste TERMENE REZONABILE sunt reglementate astfel:
un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.