Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 sep 2015 - Anul XX, nr. 205 (6017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacţie

După poluarea masivă a râului Bistriţa, se caută soluţii pentru evacuarea apelor din mina Isipoaia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poluarea masivă înregistrată săptămâna trecută pe râul Bistriţa, după ce milioane de litri de apă acumulată în fosta mină Isipoaia au ajuns accidental în râu, este în atenţia autorităţilor judeţene şi guvernamentale.

Mina Isipoaia, închisă din anul 2004 şi intrată în ecologizare până în 2013, este în proces de monitorizare. Ieri, la Prefectura Suceava a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu - Prefectură, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), ISU, unde s-a analizat ce trebuie făcut pentru a se preveni accidente ca cel de săptămâna trecută. Miercuri, 9 septembrie a.c., va fi la Suceava o nouă şedinţă de lucru, la care vor participa şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale Resurse Minerale şi Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale, ai MinBucovina şi Convertin (societatea care se ocupă de închiderea minelor). Atunci se va discuta despre oportunitatea realizării unei staţii de epurare, soluţie pe care autorităţile sucevene o consideră cea mai indicată deoarece este foarte clar că apele care se acumulează în mina închisă trebuie evacuate controlat.

 

Acumularea de ape de suprafaţă sau izvoare, combinată cu surpare de galerii - posibila cauză a accidentului

Analizele efectuate la probele de apă recoltate din râul Bistriţa după accident au arătat că la indicatorii fier şi mangan limitele maxime admise au fost depăşite, dar nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nu a fost afectată vegetaţia în zonă. Potrivit SGA, gravitatea poluării a fost mai curând ca impact vizual, după ce apele s-au făcut portocalii din cauza fierului şi manganului, decât din punct de vedere al deteriorării calităţii. SGA precizează într-un comunicat de presă că, în aval de incident, tronsonul de râu de la Crucea până la acumularea de apă Izvorul Muntelui nu constituie sursă de alimentare centralizată cu apă pentru populaţie sau industrie, prin urmare nu au fost probleme nici din acest punct de vedere.

Mina de la Isipoaia a aparţinut de exploatarea minieră Leşu Ursului. În după-amiaza zilei de 26 august a.c., timp de două ore, din fosta mină Isipoaia s-au scurs în Bistriţa aluviuni, cu un debit care a crescut de la 15 litri/secundă la 150 de litri/secundă. Cauza posibilă a incidentului ar fi, conform SGA, o acumulare de ape din infiltraţii de la suprafaţă, în perioade cu precipitaţii, sau din izvoare, combinată cu procese naturale de surpare a pereţilor unor galerii, având în vedere că reţeaua de galerii din subteran este foarte mare. ”Apa se poate acumula o perioadă mai mare de timp, după care se poate produce o debuşare masivă prin conductele de evacuare, care poate depăşi cu mult debitele înregistrate în mod normal”, este explicaţia oferită de reprezentanţii SGA. Un fenomen similar s-a petrecut în 2010, la mina Mestecăniş. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După poluarea masivă a râului Bistriţa, se caută soluţii pentru evacuarea apelor din mina Isipoaia.
 Vizualizări articol: 2219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
După poluarea masivă a râului Bistriţa, se caută soluţii pentru evacuarea apelor din mina Isipoaia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei