Ministerul Educaţiei a anulat cele peste 300 de transferuri ale elevilor de clasa a IX-a aprobate ilegal de Inspectoratul Şcolar Suceava. Este vorba despre transferurile prin care elevii au fost primiţi la licee mai bune decât cele la care au fost repartizaţi computerizat, deşi media de admitere nu le-ar fi permis acest lucru.
Prin anularea transferurilor, cei peste 300 de elevi implicaţi în cazurile de fraudă vor trebui să se întoarcă la liceele unde au fost iniţial repartizaţi.
Tumultul transferurilor a derutat şi părinţii, aceştia neştiind la care dintre licee trebuie să-şi ducă, pe 14 septembrie, copiii, Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general, aducând o serie de lămuriri în acest sens.
„Elevii se întorc acolo unde au reuşit. Pe de altă parte, sunt cei 38 pentru care situaţia este foarte clară. Lor li s-a aprobat transferul, se încadrează în articolul 54, alineatele 1 şi 2, iar pentru ceilalţi părinţii vor fi chemaţi de şcoală, li se va da dosarul şi se vor duce acolo unde a reuşit elevul”, a explicat Lazăr.
Mai mult, colegiile sucevene unde au fost operate transferuri ilegale au afişat chiar pe paginile lor de internet faptul că toate aprobările de transfer se revocă.
„Conform adresei IŞJ Suceava nr. 8539/31.08.2015, SE REVOCĂ aprobările de transfer ale absolvenților clasei a VIII-a care nu îndeplinesc condiția mediei cel puțin egală cu a ultimului candidat declarat admis la specializarea și unitatea școlară specificată. Părinții/tutorii legali ai elevilor se vor prezenta la secretariat în perioada 1-4 septembrie 2015, respectiv 7-11 septembrie 2015 pentru a ridica dosarele”, se arată pe pagina electronică a unui colegiu sucevean unde s-au aprobat zeci de transferuri ilegale.
102 cazuri speciale pentru care IŞJ Suceava vrea derogare de la minister
Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat Ministerului Educaţiei o derogare pentru aprobarea a 102 transferuri din cele 328 aprobate fără bază legală. Chiar dacă cele 102 transferuri nu se înscriu în litera legii (nu respectă alineatul 2 din articolul 54, referitor la criteriul mediei de admitere), acestea constituie cazuri speciale, iar neaprobarea lor ar putea duce la abandon şcolar.
Dintre cele 102 cereri 79 vizează distanţa mare de la domiciliu la şcoală, respectiv imposibilitatea efectuării navetei din cauza costurilor mari, zece constituie cazuri medicale grave, nouă sunt elevi aparţinând unor minorităţi, iar patru sunt copii orfani.
Gheorghe Lazăr a precizat că „am solicitat Ministerului Educaţiei o derogare de la articolul 2 pentru 102 elevi. Am întrebat ministerul ce facem cu ei, dar nu este sigur dacă se vor aproba aceste transferuri şi probabil vor trece şi ei pe locurile unde au reuşit prima dată. Asta pentru că de la Bucureşti lucrurile se văd altfel decât de la Suceava”.
Acesta a mai invocat veniturile mici ale sucevenilor, o urmare a acestui fapt fiind imposibilitatea susţinerii unei chirii sau plata navetei, motiv pentru care elevii solicită transferul la un liceu apropiat de domiciliu.
„În aceste cazuri nu se respectă criteriul mediei, dar asta e. Sunt chestiuni ce ţin de judeţul nostru, chestiuni particulare. Chiar dacă nu se încadrează în alineatul 2, aceşti copii trebuie şcolarizaţi. Sunt şi cazuri disperate”, a mai punctat Lazăr.
Şeful învăţământului sucevean a mai mărturisit că reprezentanţii ministerului de resort au fost „tranşanţi”,reproşând faptul că părinţii, elevii şi diriginţii claselor nu au fost atenţi la completarea fişei de înscriere la liceu şi nu au ştiut să aprecieze valoarea copilului pentru a-l înscrie la liceul potrivit. Lazăr a mai spus că unii părinţi au fost dezinteresaţi, nu s-au informat cu privire la admiterea la liceu şi nu au citit broşura de admitere, distribuită în şcoli.
„Trebuie să responsabilizăm mai mult părinţii, diriginţii şi elevii”, a conchis Lazăr.
Transferuri cu cântec
În luna august a acestui an, Corpul de control al Ministerului Educaţiei a făcut o serie de verificări la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, acestea vizând transferurile aprobate la nivelul claselor a IX-a fie de la un liceu la altul, fie de la un profil la un alt profil.
Corpul de control a depistat faptul că 523 de cereri de transfer au fost aprobate de comisia condusă de inspectorul adjunct Cristina Teodorovici, iar dintre acestea 386 de cereri au fost depuse în termenul prevăzut de lege, iar şapte cereri făcute după acest termen. Doar 38 au îndeplinit criteriul de medie, 12 s-au încadrat în criteriul ”gemeni, tripleţi” şi două au respectat criteriul vocaţional. Restul, de 332 de solicitări, au fost aprobate fără respectarea criteriului mediei, criterii medicale sau de natură familială.
În urma controlului, adjuncta Cristina Teodorovici a fost demisă.
( 3 sep 2015, 11:56:32