Preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou” au început ieri, 1 septembrie, cursurile noului an şcolar. Slujba de deschidere a noului an şcolar a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi preotul Vartolomeu Chira, de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. Cu mic cu mare, copiii, însoţiţi de cadrele didactice coordonatoare, părinţi şi bunici, au participat la slujba de deschidere, rostind împreună rugăciunea „Tatăl nostru”. După slujbă, ÎPS Pimen i-a stropit cu agheasmă pe toţi participanţii, mici şi mari, şi a sfinţit clasele în care vor învăţa cei 165 de preşcolari, împărţiţi în opt grupe.
Ca în fiecare an, copiii din grupa “Buburuzelor” au îmbrăcat frumoasele costume populare tradiţionale. Părintele Vartolomeu Chira le-a mulţumit părinţilor pentru că au ales ca fiii şi fiicele lor să frecventeze această grădiniţă, unde copiii au parte de educaţie, unde se promovează valorile creştin ortodoxe, copiii sunt educaţi în spiritul creştin ortodox, toate activităţile desfăşurându-se cu binecuvântarea ÎPS Pimen. „Vă mulţumim că sunteţi în armonie cu noi, pentru binele copiilor. Vă urăm sănătate şi mult succes în noul an şcolar”, a completat părintele Vartolomeu, „sufletul” acestei grădiniţe.
Zece ani de activitate
Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a împlinit în acest an zece ani de activitate. Ca şi o "casă a micuţilor creştini", grădiniţa şi-a deschis porţile spre a-i primi pe cei mici în anul 2005. La început au fost 23 de copii care frecventau cursurile în casa unui credincios, Petrică Negrea, care a înţeles necesitatea unui învăţământ preşcolar cu rădăcini în dreapta credinţă. În 2007, pe 6 decembrie a fost sfinţit sediul actual al grădiniţei. Pe 1 septembrie 2012, potrivit etapelor impuse de legislaţie, Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost acreditată de Ministerul Educaţiei. În acest spaţiu educativ, unde cei mici se simt ca personajele de poveste colorate pe pereţi (fiecare sală de curs are alt decor), copiii sunt învăţaţi ce înseamnă milostenia, iertarea, blândeţea, bunătatea, întrajutorarea, care vin în sprijinul educaţiei celor şapte ani de acasă.
După slujba religioasă de începere a anului şcolar, micuţii au intrat în clasele lor, împreună cu educatorii. Preşcolarii au un program de rugăciune (înainte şi după masă, înainte de ora de culcare). Ei au parte şi de diverse activităţi opţionale, cum ar fi dansul popular sau dansul modern, sunt învăţaţi să încondeieze ouă, învaţă primele taine ale olăritului şi pot participa şi la cursuri de limbi străine. Profesoara Maria Doncean, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ne-a spus că în această unitate şcolară „copiii sunt educaţi în spiritul credinţei ortodoxe, al dragostei şi respectului faţă de datinile şi obiceiurile bucovinenilor: portul popular, încondeierea ouălor, olăritul, şezătorile”.
Ion Lungu: „Trebuie să întărim credinţa creştin ortodoxă, mai ales în această perioadă, când se observă o invazie de alte religii la graniţele ţării”
La evenimentul de ieri a participat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, de această dată şi în calitate de bunic al cărui nepot frecventează Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou”. Edilul Sucevei a spus că a ales această unitate şcolară pentru nepotul lui Patrick, pentru că, pe lângă cursurile normale, care se fac pentru această vârstă, „aici sunt promovate şi valorile spirituale”. „Ca primar, am ajutat de-a lungul timpului această grădiniţă. Am sprijinit şi catedrala care se construieşte în municipiul Suceava, în ciuda controverselor, pentru că la bugetul primăriei erau bani care nu puteau fi folosiţi la drumuri, fiind bani destinaţi culturii. Cu toate acestea, nu am văduvit alte domenii, însă mai sunt şi cârcotaşi. Avem nevoie de biserici (în mandatul meu au fost construite zece biserici şi resfinţite cinci) şi trebuie să întărim credinţa creştin ortodoxă, mai ales în această perioadă, când se observă o invazie de alte religii la graniţele ţării”, a mai spus Ion Lungu.