Cardurile de sănătate au fost eliberate pentru toată populaţia României în vârstă de peste 18 ani, însă au valabilitate doar pentru persoanele care într-o formă sau alta deţin calitatea de asigurat (salariaţi cu asigurarea plătită, pensionari, asistaţi social, tineri sub 25 de ani dacă urmează o formă de învăţământ, coasiguraţi etc.). Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a precizat ieri că după operaţiunea de distribuire a cardurilor de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) verifică şi revizuieşte periodic evidenţa persoanelor asigurate. Astfel, dacă un angajat şi-a pierdut serviciul sau dacă lucrează la negru, fără contract de muncă, fără plata asigurărilor sociale, poate să deţină card de sănătate, dar nu are acces decât la servicii medicale de bază deoarece nu este asigurat medical.
Dr. Badrajan a declarat că dacă după data de 1 mai 2015 asiguraţii al căror card era emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără card, începând cu data de 1 septembrie a.c., toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află predate la casele de asigurări vor avea acces la servicii decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate. La CAS Suceava sunt peste 13.000 de carduri care au fost eliberate, posesorii lor nu au fost găsiţi acasă de poştaşi şi au fost returnate Casei de Asigurări. Pentru a avea acces la servicii medicale gratuite sau compensate, titularii trebuie să se prezinte să le ridice.
Cei mai disciplinaţi pacienţi, din acest punct de vedere, s-au dovedit a fi pensionarii şi bolnavii cronici. Medicul de familie Irina Gribincea ne-a declarat că, dintre pacienţii săi, marea majoritate au carduri de sănătate, iar cei care au nevoie de card foarte des, respectiv pensionarii şi bolnavii cronici care vin lunar după reţete, au învăţat şi foarte repede să-l folosească. Atât medicii, cât şi pacienţii cu care am stat de vorbă spun că singurele inconveniente ţin de blocajele care încă mai apar în sistem şi care prelungesc timpul pe care bolnavul îl petrece în cabinet sau în sala de aşteptare.
Persoanele cărora nu li s-a emis card dar sunt asigurate beneficiază de servicii medicale
De exemplu, Elena Popovici, fost cadru medical, în vârstă de 70 de ani, ne-a spus că preferă ”să se doftoricească singură” decât să stea să aştepte câteva ore la uşa unui cabinet pentru că sistemul cardurilor de sănătate nu funcţionează bine. La fel, Elena Popa, de 75 de ani, care ne-a declarat că aşteaptă de mai bine de o oră să intre la medicul de familie pentru a-şi primi reţeta pentru medicamente compensate. ”Dacă nu s-ar bloca sistemul, ar fi foarte bine cu cardurile. E o modalitate simplă de lucru, dar din cauza blocajelor am stat şi câte două ore, mai ales la început”, ne-a spus femeia.
Blocajele din sistem le-a acuzat şi dr. Ileana Rotaru, care a explicat că acesta este principalul motiv al creşterii timpilor de aşteptare.
Conform datelor furnizate de CAS Suceava, din cele aproximativ 407.000 de carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava, au fost returnate de operatorul de servicii poştale 20.950 de carduri care nu au putut fi înmânate beneficiarilor. Aproape 8.000 de carduri au fost ridicate de la CAS ulterior de asiguraţii care le-au solicitat, iar celelalte îşi aşteaptă posesorii pentru a le ridica. În perioada 1-8 septembrie, programul de lucru pentru ridicarea cardurilor de la CAS este de luni până vineri, de la ora 8,00 la ora 20,00.
Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare.
În ceea ce-i priveşte pe asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate, dr. Badrajan le recomandă să nu intre în panică deoarece ei pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea cardului. Medicul sau farmacistul verifică pe aplicaţia de pe site-ul CNAS/CAS Suceava calitatea de asigurat.
Pentru alte categorii de asiguraţi - care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate, care din motive personale sau religioase refuză utilizarea acestuia sau care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat există reglementări speciale.