Echipa RobotsRover a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc s-a calificat în finala concursului naţional Exo-RO, concurs de robotică organizat pentru prima dată în România de Agenţia Spaţială Română, în colaborare cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.
Echipajul sucevean îşi va da concursul alături de alte şapte echipe din ţară, din Bucureşti, Cluj, Eforie, Buzău, Focşani, în perioada 11-13 septembrie, la Vulcanii Noroioşi. Elevii care vor reprezenta Suceava la faza naţională - Paul Buzgan, Teodora Florescu, Călin Diaconu şi Radu Ursachi (rezervă) - sunt coordonaţi de profesorul Gabriel Anastasiu.
„Tânără, dar extrem de ambiţioasă, echipa RobotsRover își dorește ca prin participarea la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu să crească popularitatea în rândul tinerilor a roboticii. Cei trei membri ai echipei vor prezenta în cadrul competiţiei ExoRO un sistem având la bază şase motoare controlate de o placă tip Shield, controlul roverului fiind realizat prin sistem wireless”, a menţionat profesorul Anastasiu.
Funcţiile robotului
Gabriel Anastasiu a mai explicat că acest concurs a presupus construirea un robot de mici dimensiuni, cu şenile, numit rover, care să simuleze o explorare planetară şi care să îndeplinească mai multe funcţii. În primul rând, va avea o misiune principală obligatorie pentru fiecare echipă, care constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg, lungimea de 40 cm, lăţimea de 30 cm şi înălţimea de 20 cm.
Misiunea secundară va fi aleasă de fiecare echipă în parte şi constă în măsurarea altor parametri locali cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului.
„Misiunea secundară a roverului este studierea pH-ului solului cu ajutorul unui senzor poziționat în partea inferioară a aparatului, aflarea umidității aerului și analiza spectrală cu ajutorul unei camere video speciale amplasată pe rover pentru a detecta spectrele gazelor din jur și luminozitatea, dar şi realizarea unei hărţi pe baza unui sistem GPS”, a mai precizat Anastasiu.
Echipele finaliste vor fi evaluate luând în calcul următoarele elemente: valoarea educaţională (20%), realizările tehnice (50%), lucrul în echipă (15%), popularizarea proiectului ( 15%).
Pentru realizarea robotului, echipajul sucevean a avut sprijinul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea din Suceava, prin Remus Prodan şi Gheorghe Pentiuc. Totodată, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc i-a ajutat pe elevi cu bani, pentru deplasarea la Buzău.