La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc recent prima şedinţă a grupului de lucru interinstituţional pentru realizarea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane la nivelul judeţului Suceava. La întâlnire au participat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Poliţiei Locale, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, ai Tribunalului Suceava, ai Asociaţiei SEVA, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi reprezentanţii Consiliului Judeţean. Printre obiectivele echipei interinstituţionale de lucru constituite la nivelul judeţului Suceava se află consolidarea cooperării dintre instituţiile relevante cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane, întărirea capacităţii locale în prevenirea şi protecţia persoanelor potenţiale victime ale traficului de persoane, îmbunătăţirea gradului de cunoaştere a dimensiunilor, caracteristicilor şi tendinţelor traficului de persoane ce afectează judeţul Suceava, cercetarea şi evaluarea periodică a dimensiunilor, caracteristicilor şi evoluţiei fenomenului privind traficul de persoane.
”În cadrul ședinței s-a făcut şi o prezentare a activităţii Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Suceava, subliniindu-se în primul rând efectele pozitive ale celor patru campanii naţionale implementate la nivel judeţean în anul 2014: <Nepăsarea ne face complici>, <Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar tu>, <Exploatarea ucide suflete! Alege să nu judeci! Alege să cunoşti! Alege să previi!>, <Not for sale – say stop to human trafficking> (proiect transfrontalier în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii - Filiala Suceava)”, a spus prefectul Constantin Harasim.
Parteneriat cu societatea civilă pentru demararea unor campanii judeţene de prevenire a traficului de persoane la nivel regional
La propunerea prefectului, în perioada următoare se va încheia un parteneriat între instituţiile nominalizate în acest grup de lucru şi reprezentanţii societăţii civile în vederea accesării fondurilor necesare pentru demararea unor campanii judeţene de prevenire a traficului de persoane la nivel regional.
”Traficul de persoane constituie o încălcare a drepturilor omului şi o atingere majoră adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, o ameninţare asupra securităţii individului şi a valorilor sociale şi morale. Deşi se află pe agendele internaţionale, traficul de persoane, ca fenomen infracţional şi social, rămâne în continuare o realitate ce necesită un efort susţinut şi continuu din partea organismelor internaţionale, a fiecărui stat în parte, dar şi a întregii societăţi. Conştientizarea efectelor negative, a impactului distrugător pe care îl are acest flagel asupra copiilor, tinerilor, femeilor şi categoriilor sociale vulnerabile devine o cerinţă fundamentală a demersului instituţional în statul de drept modern”, a punctat Harasim.