După arestarea preventivă de la sfârşitul săptămânii trecute a afaceristului din Vama acuzat că a oferit 30.000 de lei şi 10.000 de euro pentru a-şi vedea lichidat un consătean cu care se afla în conflict şi a tocmit în acest sens un alt localnic, care însă s-a dus şi le-a spus totul poliţiştilor, rudele şi vecinii bărbatului arestat sar în apărarea acestuia şi susţin la unison că totul este o înscenare.
Conflictul dintre Iosep Constantin Axentioi (51 de ani) şi victima presupusului asasinat la comandă, Ciprian Ţăranu, este unul mai vechi, mărturiseşte familia primului, care durează de mai mulţi ani, soldat cu numeroase plângeri la poliţie făcute de bărbatul care zace acum în arestul poliţiei judeţene.
Fiul acestuia a mărturisit zilele trecute că în numeroase rânduri Ţăranu a furat lemne de pe proprietatea lor, le-a provocat distrugeri la utilaje şi i-a ameninţat, precizând totodată că aşa-zisa victimă nu are nici o suprafaţă de pădure pe raza comunei Vama, aşa cum susţinea iniţial, la sfârşitul săptămânii trecute, în faţa ziariştilor care au venit să stea de vorbă cu el.
„Nu are nici o bucată de pădure şi nici nu a avut vreodată. Conflictul a început tot din cauza furturilor de lemne. Fură şi de la noi, şi de la alţi oameni, şi de la pădurar... Nu mai ştie nimeni cum să-l oprească, nu mai ştie nimeni ce să-i facă”, spunea fiul bărbatului arestat.
Fiul lui Iosep Constantin Axentioi dă vina pentru escaladarea acestui conflict pe lipsa de reacţie a poliţiei şi parchetului, susţinând că tatăl său a făcut numeroase sesizări penale, care au rămas, cel puţin până în momentul de faţă, fără nici un rezultat.
„Am făcut sesizări la parchet, la poliţie la Vama, la Câmpulung... nici nu ştiu unde nu am făcut pentru furturi, pentru distrugere şi nu s-a luat nici o măsură... Vine poliţia, îl cercetează (n.r. - pe Ciprian Ţăranu), îi ia declaraţie, două rânduri, şi mai departe nimic”, era revoltat bărbatul, precizând că „de atâta amar de timp, îs 7-8 ani de zile în care nu-i face nimeni nimic, la câte tâmpenii şi la câte dosare penale şi infracţiuni are, bănuiesc că-i protejat de cineva”.
„I-a dat lui tata cu ranga în cap şi l-a băgat în spital”
Fiul afaceristului acuzat că a plătit să-şi vadă duşmanul mort şi totul să fie disimulat într-un accident de pădure a povestit şi despre acea agresiune prezentată de Ciprian Ţăranu în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor, acesta din urmă relatând cum a fost atacat de Iosep Constantin Axentioi şi ameninţat cu pistolul.
S-ar fi întâmplat prin februarie a.c., când, povesteşte fiul inculpatului, Ţăranu ar fi pus mai multe cuie şi obiecte anumit făcute, ascunse în pământ, pe drumul pe care treceau utilajele familiei Axentioi. Prima maşină care a trecut pe acolo, maşina cu lemne, era condusă chiar de fiul inculpatului, care şi-a sunat tatăl să vină să-l ajute să repare pana.
„Ţăranu a ieşit cu o rangă şi i-a dat în cap lui tata. Sunt şi poze. Tata a fost luat cu ambulanţa şi internat la spital. El a continuat cu ameninţări, că ne dă foc, că ne omoară, că nu mai avem ce căuta acolo”, povestea fiul inculpatului, arătând şi mai multe fotografii cu tatăl lui în spital.
„Este un dosar penal în lucru, din februarie, şi nici în momentul de faţă nu-i trimis de la poliţie de la Vama”, a completat bărbatul, povestind şi de un alt episod când şi-a găsit TAF-urile şi utilajele cu cauciucurile tăiate, fiind nevoit să plătească aproximativ 20.000 de lei pe alte cauciucuri.
„În ziua mare chiar au încercat să dea cu maşina peste mine”
Fiul lui Iosep Constantin Axentioi a susţinut că Ilie Adrian Popescu, cel care ar fi sesizat poliţia că i s-a oferit o sumă de bani să omoare un om, şi aşa-zisa victimă, Ciprian Ţăranu, erau prieteni şi că nu cu multă vreme în urmă Popescu l-a ajutat pe acesta din urmă să sustragă material lemnos.
Cât despre acuzaţiile că tatăl său ar fi plătit pentru un asasinat la comandă, crede cu convingere că este o înscenare a celor doi. El crede că acele înregistrări de care vorbesc anchetatorii sunt nişte declaraţii făcute la nervi, dar nimic serios, împotriva unui om care îl terorizează de ani de zile, în ciuda tuturor plângerilor făcute la poliţie.
Şi fata cea mare a bărbatului arestat, Daniela Axentioi, mărturisea sâmbătă că trăieşte cu frică, ea şi sora ei fiind ameninţate nu o dată de Ciprian Ţăranu: „Sora mai mică, ultima dată, a fost ameninţată că o va decapita pentru că tata ne are dragi că suntem fetele lui”. Femeia spune că se gândeşte la orice: „Eu am fost nevoită să-mi montez chiar o cameră video în maşină deoarece şi în ziua mare chiar au încercat să dea cu maşina peste mine”.
„Dacă îi prindem, îi decapităm şi îi tăiem în patru şi-i punem sub grămadă de găteje şi le dăm foc”
Oamenii care munceau alături de Iosep Constantin Axentioi cred şi ei în varianta înscenării şi povestesc cum de multe ori au avut de-a face cu Ciprian Ţăranu.
Ioniţă Preutescu a fost de faţă în acea zi a agresiunii când o tabără susţine că Axentioi a vrut să-l împuşte pe Ţăranu, iar cealaltă că acesta din urmă i-a dat cu ranga în cap afaceristului proprietar de gater şi pădure.
„Când să se dea Axentioi jos din maşină, Ţăranu i-a dat cu ranga în cap. Şi în faţa poliţiei, m-o arătat cu degetul, şi o zis către mine: tu urmezi”, susţine respectivul.
Sebastian Ciocan lucrează şi el la exploatările forestiere pentru afaceristul arestat şi povestea acum două zile cum s-a trezit odată cu zahăr într-un rezervor, apoi cu nisip în motor şi tot felul de şicane din astea. „Poliţia, nimic, sesizări s-au făcut, dar deocamdată au rămas fără rezultat”, spune bărbatul.
Marian Axintoaia lucrează şi el pentru bărbatul arestat şi povestea sâmbătă un episod petrecut nu cu multă vreme în urmă, când muncitorii gateristului au fost urmăriţi prin pădure şi când, spune el, l-a auzit pe Ciprian Ţăranu vorbind cu alţi doi indivizi: „Zice, băi, dacă îi prindem, îi decapităm şi îi tăiem în patru şi-i punem sub grămadă de găteje şi le dăm foc”.
„Un om de milioane, cum poate să facă aşa ceva, asta e o înscenare”
Vecinii gateristului încarcerat în arestul poliţiei spun că imaginea acelui om prezentat prin ziare şi pe la televiziuni, la ştiri, că a comandat un asasinat, este cu totul deformată faţă de cea pe care ei au cunoscut-o îndeaproape, locuind la câteva zeci de metri de acesta.
„Mi s-a aprins casă, nimeni nu a venit. Primul o fost el, o sărit în ajutor cu lemne, cu ce ne-o trebuit. El o sărit săracu’ şi l-o ajutat pe băiatul meu să scoată lucrurile din casă. Un om de milioane, cum poate să facă aşa ceva, asta e o înscenare”, e convinsă una dintre vecine.
Silvia Baltag îl ştie pe bărbatul inculpat de când era mic: „Eu nu-l ştiu de om rău”.
Virginia Axentoi îl descrie drept un vecin respectuos, cu copii educaţi, muncitor, cumsecade. „A pornit de la zero şi a ajuns undeva sus, prin muncă. Nu era omul pe care să-l găseşti ziua acasă. El tot timpul era alături de angajaţii lui, în pădure, peste tot. Niciodată nu am auzit să aibă vreo altercaţie cu vecinii”, spune femeia în cauză, completând despre vecinul ei, astăzi în arest, că era „foarte corect, calm, calculat”.
Anchetatorii spun că au înregistrări audio-video care dovedesc clar acuzaţiile
Ce anume l-a determinat pe acel om „corect, calm, calculat”, aşa cum îl descria vecina lui, să recurgă, aşa cum spun anchetatorii, la comandarea unui asasinat, e greu de explicat.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale şi procurorul de caz spun că Iosep Constantin Axentioi s-a dus la un fost deţinut din Vama, un tânăr eliberat nu demult din puşcărie, unde a fost închis pentru trafic de droguri, şi i-a oferit suma mai sus amintită. A apucat chiar să-i dea un avans de 1.000 de lei şi 1.000 de euro, ultimii bani chiar cu puţin timp înainte să fie încătuşat.
Crima trebuia să aibă loc sâmbătă seară, în pădure, la Vama.
Scenariul crimei era următorul: Ilie Adrian Popescu, care se cunoştea cu Ciprian Ţăranu, trebuia să meargă la această şi să îl roage să-l ajute să meargă cu el în pădure, pentru lemn. Aici, după lăsarea întunericului, Popescu ar fi trebuit să-i dea cu un par în cap lui Ţăranu, iar apoi să taie un arbore care să se prăbuşească peste victimă.
Numai că Popescu s-a dus direct la poliţie şi a povestit tot, acceptând chiar să poarte aparatură de înregistrare audio-video pusă la dispoziţie de anchetatori.
Pe lângă înregistrările făcute de Popescu, poliţiştii au trimis şi ei o echipă de filaj, care, în ultimele zile înaintea arestării, a urmărit fiecare mişcare a inculpatului.
Surse judiciare ne-au mărturisit că la dosar există înregistrări care dovedesc fără echivoc toate acuzaţiile, inculpatul fiind înregistrat cu subiect şi predicat când vorbea despre asasinatul pe care îl plănuia şi pentru care era dispus să plătească.
Din informaţiile noastre, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, bărbatul a negat că ar fi vocea sa pe acele înregistrări.
Rămâne de văzut până la urmă în faţa instanţelor de judecată dacă acuzaţiile sunt sau nu sunt adevărate.
Totuşi, mai marii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava ar trebui să deschidă o anchetă internă privind şi modul în care s-au soluţionat sesizările făcute anterior de inculpat, pentru a verifica acuzaţia, destul de gravă din punctul nostru de vedere, că acest conflict a escaladat şi pe fondul lipsei de reacţie a poliţiştilor.