Poluarea masivă de pe râul Bistriţa din după-amiaza zilei de 26 august se pare că nu are nici un vinovat. Potrivit rapoartelor oficiale, nimeni nu este răspunzător de faptul că râul Bistriţa a devenit portocaliu în urma unor scurgeri masive de aluviuni în care se aflau substanţe neferoase.
În după-amiaza zilei de miercuri, râul Bistriţa a devenit o adevărată găleată de ape reziduale după ce două diguri de la fosta mină Isipoaia au cedat şi au dus la deversarea unor cantităţi impresionante de steril.
„O cauză posibilă a incidentului care a avut loc în data de 26 august 2015 o constituie acumularea de ape din infiltraţii de la suprafaţă, în perioade cu precipitaţii, sau din izvoare, combinată cu procese naturale de surpare a pereţilor unor galerii, având în vedere că reţeaua de galerii din subteran este foarte mare. Apa se poate acumula o perioadă mai mare de timp, după care se poate produce o debuşare masivă prin conductele de evacuare, care poate depăşi cu mult debitele înregistrate în mod normal”, este explicaţia oferită de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava.
Imediat după accidentul ecologic de mari proporţii de ieri au fost prelevate probe de apă atât de la mina Isipoaia, cât şi din apele râului Bistriţa.
„S-au constatat depăşiri ale fierului în apă peste nivelul maxim admis, dar şi în ceea ce priveşte manganul. Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă”, au transmis cei de la SGA Suceava.
Mina Isipoaia este închisă din anul 2004, iar lucrările de ecologizare au fost finalizate în 2013. Mina a aparţinut de MinBucovina Vatra Dornei, societate care între timp a intrat în faliment.
Miercuri, timp de două ore, din fosta mină Isipoaia s-au scurs aluviuni care au contaminat grav râul Bistriţa, debitul crescând de la 15 litri/secundă la nu mai puţin de 150 de litri/secundă după ce două diguri au cedat în fosta exploatare minieră, care a aparţinut de Leşu Ursului.
Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a apreciat că este cel mai grav accident ecologic din ultimii 25 de ani din judeţ, râul Bistriţa fiind portocaliu, aşa cum extrem de rar se poate vedea.