Proiectul de asfaltare a străzilor din municipiul Suceava şi care cuprinde şi reabilitarea mai multor poduri, proiect derulat în mare parte cu bani europeni, a intrat în vizorul consilierului local din partea PSD Eugen Girigan. În calitate de drumar cu experienţă de aproape 40 de ani în domeniu, acesta a făcut publice ieri o serie de deficienţe imputabile constructorului. Eugen Girigan s-a referit atât la problemele organizatorice care au provocat ambuteiaje şi blocaje în trafic, cât şi la cele de execuţie, ridicând semne de întrebare cu privire la calitatea unor lucrări.
„Nu cunosc ce studiu de circulaţie a realizat constructorul, firma Victor Construct, pentru că ştia la ce licitaţie participă şi cum trebuie să execute lucrările, ştia că în afara închiderii pasarelei pentru anumite operaţiuni trebuia să se organizeze împreună cu beneficiarul pentru a asigura un trafic cât mai fluent. Uneori, chiar constructorul a îngreunat traficul auto prin faptul că a depozitat materiale de construcţie pe partea carosabilă, ceea ce a dus în mai multe situaţii la formarea de cozi imense. O altă problemă este legată de utilajele cu care se lucrează. În unele cazuri le-am observat staţionând pur şi simplu pe carosabil, ducând astfel la blocarea unei benzi de circulaţie şi automat la ambuteiaje”, a declarat Eugen Girigan.
Consilierul local social-democrat a recunoscut că sunt şi aspecte obiective care au dus la îngreunarea circulaţiei, dar unele dintre ele au fost cauzate de constructor şi modul în care acesta s-a organizat. Girigan s-a întrebat de ce muncitorii firmei Victor Construct nu lucrează şi în perioade cu trafic mai redus, în condiţiile în care acest lucru este realizabil.
„De exemplu, după ora 17.00, în zonele de execuţie a lucrărilor se poate munci în condiţii mai lejere deoarece numărul vehiculelor care circulă este mai mic. Aici ar trebuie să se implice mai mult şi Serviciul de Administrare a Străzilor din municipiul Suceava, să-l oblige pe constructor să lucreze în acest interval orar, şi asta pentru că între 17.00-21.00 se pot executa lucrări fără a deranja riveranii, dar şi în condiţii de vizibilitate bună”, a opinat Eugen Girigan.
Nota 6 pentru lucrările din Suceava
Eugen Girigan a ţinut să aducă la cunoştinţa opiniei publice şi deficienţele sesizate pe linie calitativă, mai ales că unele dintre acestea sunt vizibile şi pentru un nespecialist.
„Planeitatea părţii carosabile pe străzile asfaltate deja, respectiv Universităţii şi George Enescu, nu s-a realizat aşa cum era prevăzut în proiect. În zona capacelor de cămin, a gurilor se scurgere şi a aerisitoarelor de gaz există denivelări care produc disconfort la trafic. La ridicarea căminelor a fost nevoie de turnarea suplimentară de betoane, iar potrivit normativelor, pentru ca lucrarea să reziste în timp, era obligatoriu să nu se circule timp de 28 de zile, iar dacă se folosea ciment cu întărire rapidă timpul era de 14 zile, termene care nu s-au respectat. Cred că într-o perioadă de timp nu foarte îndelungată se vor produce degradări, pentru că betonul se va distruge”, a spus consilierul local PSD.
Întrebat cum apreciază calitatea lucrărilor care se execută în municipiul Suceava, Eugen Girigan a ezitat un moment, apoi le-a acordat celor de la Victor Construct nota 6.
O altă problemă sesizată de consilierul local a fost cea legată de realizarea unor lucrări care să fluidizeze traficul auto în perioada în care pasarela peste calea ferată de la Iţcani va fi închisă.
„Am semnalat încă din urmă cu un an problemele care ar putea apărea şi i-am cerut domnului primar să aibă grijă să pregătească străzile şi reţelele de circulaţie de pe cele două bretele de lângă pasarela de peste calea ferată de la Iţcani. Din păcate, acestea nu au fost reabilitate, iar în momentul în care pasajul se va închide, iar maşinile care vor circula spre şi dinspre Rădăuţi o vor face mai dificil, viteza de circulaţie va fi mai lentă, iar apariţia blocajelor este aproape inevitabilă”, a mai arătat Eugen Girigan.
Pentru a lămuri toate aspectele legate de derularea acestui proiect în valoare de peste 35 de milioane de lei, din care Primăria Suceava va achita peste 1 milion de lei, Eugen Girigan a anunţat că va solicita în următoarea şedinţă de Consiliu Local înfiinţarea unei comisii care să verifice atent modul în care constructorul s-a achitat de sarcinile stabilite şi asumate.
(28 aug 2015, 11:51:19
Firmele care lucreaza cu primaria s-au obisnuit cu lucrari de mantuiala.
Sunt diriginti de santier care in loc sa meraga sa vada cum se desfasoara lucrarile stau bine-merci in birouri frumoase, pe banii nostrii sau a Europei, la racoare.
Patronii se duc in excursii in strainatate, iar munca este facuta de mantuiala. Pe ei de ce nu-i intreaba nimeni unde au fost?
De ce nu-i penalizeaza cu sume serioase? Sa vedeti cum s-ar face lucrarile de alta calitate….
Cum e permis sa suportam, zi de zi, acest stres si acesta tortura din neputinta primariei!?