O tânără în vârstă de 19 ani a depăşit statutul de „copil al statului” şi a intrat fără taxă la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Jurnalism din Iaşi. Crescută de la vârsta de 6 ani în familia unui asistent maternal, Alexandra O. s-a integrat foarte bine în comunitate, dar şi la şcoală. După cum ne-au spus reprezentanţii Serviciului de Asistenţă Maternală (SAM) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, „Alexandra reprezintă un exemplu pozitiv de dezvoltare, un model de urmat pentru alţi copii din sistemul de protecţie a copilului. Deşi provine dintr-o familie în care existau neînţelegeri între părinţi, pentru ea <viaţa de plasament> a reprezentat o nouă şansă. Ea nu s-a lăsat demoralizată şi, cel mai important, nu şi-a însuşit eticheta de <copil al statului>”.
Asistentul maternal Doina P., din Liteni, în casa căruia a crescut, a povestit că Alexandra a avut rezultate bune atât pe parcursul şcolii gimnaziale, cât şi pe parcursul liceului. „S-a evidenţiat prin rezultate şcolare foarte bune, fiind mereu premiantă, şi prin comportament adecvat, fiind o fire generoasă, calmă, calculată, perseverentă, punctuală, realistă şi obiectivă”, a spus Doina P., asistentul care a crescut-o şi care o consideră pe Alexandra ca şi copilul ei.
Îndemnul Alexandrei pentru alţi copii din sistem: „Să fie încrezători în forţele proprii şi să muncească”
Încă de mică, visul Alexandrei a fost să devină avocat sau jurnalist şi a luptat mereu pentru acest vis, participând în fiecare an la Olimpiada de Limba şi Literatura Română şi afirmându-se prin rezultate excepţionale. Pasionată de lectură, camera Alexandrei este o adevărată bibliotecă, fiind mereu susţinută de familia asistentului maternal. Când majoritatea copiilor îşi doreau drept cadouri haine, jucării sau dulciuri, ea îşi dorea o carte, dorinţă care de cele mai multe ori i-a fost îndeplinită de asistentul maternal.
“Toate eforturile depuse pe parcursul anilor de studiu au dat roade, fiind acceptată fără taxă la Facultatea de Drept, dar şi la Jurnalism la Iaşi. Alexandra le transmite tuturor copiilor un gând simplu şi de bun augur: <Să fie încrezători în forţele proprii şi să muncească dacă vor să realizeze ceva în viaţă>”, au completat reprezentanţii Serviciului de Asistenţă Maternală Suceava.
În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, la sfârşitul lunii iulie erau înregistraţi 645 de copii şi tineri care sunt crescuţi de asistenţi maternali profesionişti, instruiţi să devină „părinţi”. Cei mai mulţi dintre copiii preluaţi de asistenţii maternali sunt neglijaţi în propriile familii. Din cei 645 de copii şi tineri crescuţi de „părinţi de profesie”, cinci urmează o formă de învăţământ superior sau cursuri postliceale, 63 urmează cursuri liceale, şcoli profesionale, şcoli speciale, 213 urmează cursurile şcolii gimnaziale, 175 sunt la şcoala primară, 141 sunt preşcolari şi 48 de minori încă nu au vârsta necesară înscrierii într-o formă de învăţământ.