Un absolvent al Seminarului Teologic "Mitropolitul Dosoftei" Suceava a fost eliminat, luni, din cadrul probei de limba română a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă, tânărul fiind surprins de profesorii supraveghetori cu o cască în ureche. Acesta susţinea testarea la centrul de examen Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava. Totodată, un elev al Colegiului Tehnic Rădăuţi, absolvent al unei promoţii anterioare, a refuzat predarea lucrării, fiind eliminat din examen, iar potrivit Metodologiei, acesta nu va mai avea dreptul de a susţine bacalaureatul în următoarele două sesiuni. Elevul a susţinut proba la centrul de examen de la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi.
664 de absolvenţi de liceu din judeţ au susţinut, ieri, prima probă din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an, cea de limba şi literatura română. Din cei 912 absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri a examenului, 248 (37%) au absentat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, „un singur caz special a fost aprobat de Comisia Naţională, este vorba despre un elev de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, care a fost asistat de un interpret mimico-gestual. Acesta nu a solicitat subiect de rezervă”.
Cinci elevi de la Colegiul Tehnic "Laţcu Vodă" Siret, înscrişi la centrul de examen de la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi, vor susţine mâine proba la limba maternă ucraineană.
Variante diferenţiate, în funcţie de profilul candidaţilor
La această sesiune a bacalaureatului participă elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului din acest an, cei care au absentat, candidaţi din promoţiile anterioare care fie nu au susţinut, fie nu au trecut de bac, şi absolvenţi ai promoţiei 2015 care nu s-au înscris la sesiunea din vară a testării.
Elevii care au susţinut testarea au primit două tipuri de subiecte, unele adaptate profilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.
Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul uman şi pedagogic au avut de rezolvat la primul subiect nouă cerinţe, pe baza poeziei „Preludiu de toamnă” de Radu Stanca. La subiectul al doilea elevii au avut scris un text argumentativ despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ ştiinţifice, iar la subiectul al treilea au avut de scris un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă.
La profilul real, elevii au primit, la primul subiect, poezia „Dor căzut” de Nicolae Labiş, la subiectul al doilea au avut de redactat un eseu despre importanţa implicării tinerilor în acţiuni umanitare, iar la subiectul al treilea au avut de prezentat un personaj dintr-o nuvelă psihologică.
Primele rezultate vor fi afişate luni
Elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen miercuri, 26 august, când urmează proba obligatorie a profilului - istorie sau matematică. Vineri, 28 august, va fi organizată proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 31 august, iar în aceeaşi zi vor fi depuse contestaţiile. Pe 3 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale.