Câştigătorul licitaţiei prin care sistemul de termoficare din municipiul Suceava va fi încredinţat unui operator privat pentru următorii 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani, va fi anunţat săptămâna aceasta.
Șeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a făcut apel la membrii comisiei de negociere care se ocupă de această licitaţie foarte importantă pentru întregul oraş, să urgenteze analiza ofertelor tehnice şi economice depuse de cei trei ofertanţi, pentru că există riscul să intrăm în iarnă fără a avea un nou operator.
„Am discutat cu membrii comisiei de licitaţie şi am convingerea că în această săptămână se va ajunge la o concluzie clară privind soarta termoficării în Suceava. Este necesar ca până la 1 septembrie să avem desemnat un operator de termoficare, să putem face strategia de încălzire a oraşului. Chiar dacă desemnăm acum operatorul, contractul se va încheia abia peste 30 de zile, adică de la 1 octombrie. Dar până atunci, dacă vom avea desemnat operatorul de termoficare, putem discuta cu el şi cu producătorul de energie termică, Bioenergy, despre măsurile care trebuie luate pentru a se face rezervele necesare de masă lemnoasă pentru iarna care vine, să putem asigura populaţiei căldura şi apa caldă, în perioada următoare”, a spus edilul sucevean.
Miza acestui contract este foarte importantă deoarece îi priveşte în mod direct pe membrii celor aproape 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei, care au nevoie de apă caldă şi de căldură, la un preţ convenabil şi care vor să li se asigure servicii cât mai bune de către noul operator, care se va ocupa de această activitate pentru următorii 20 sau chiar 30 de ani.
Desemnarea unui nou operator, care să înlocuiască falimentara Termica, ce mai are mandat să presteze această activitate doar până la 30 septembrie, este necesar să se facă cât mai rapid, pentru că procesul de predare-primire al acestui sistem de termoficare al oraşului se va dovedi a fi unul foarte greoi, atât în plan fizic, cât şi juridic, din cauza alambicatelor situaţii în care se află sutele de kilometri de conducte, sutele de pompe care asigură presiunea apei calde în reţea, zecile de puncte termice din oraş şi nu în ultimul rând, gestiunea acestui sistem în relaţia cu consumatorii de energie termică.
„Transferul de la Termica către noul operator al sistemului de termoficare se poate prelungi chiar şi mai mult de o lună de zile, de aceea este necesar să cunoaştem acest operator, să putem începe demersurile necesare, ca cel târziu pe 15 octombrie, când începe oficial şi sezonul rece, să fie funcţional”, a concluzionat primarul Sucevei.
Cei trei ofertanţi care vor să preia activitatea prestată până acum de Termica sunt Thermonet, Transagent SRL şi Veolia Energie.
Thermonet este compania înfiinţată de actualul producător de energie termică, Bioenergy Suceava, împreună cu compania Elsaco, care a modernizat mai multe dintre punctele termice din oraş şi gestionează repartitoarele din locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
Transagent este noua societate de termoficare a Consiliului Local Suceava, înfiinţată ca variantă de rezervă în cazul în care Termica intră în faliment şi nu mai poate presta acest serviciu public.
Veolia Energie este membră a grupului francez Dalkia în România, care se ocupă de administrarea sistemelor de termoficare din mai multe oraşe din România – Iaşi, Ploieşti, Tulcea.
(25 aug 2015, 12:34:37