Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2015 - Anul XX, nr. 196 (6008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Discuţii constructive

Întâlnire între deputatul Marocico şi ÎPS Pimen pe tema religiei şi a slujbelor în limba ucraineană din bisericile judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul minorităţii ucrainene din România, Ioan Marocico, a avut ieri o întrevedere cu ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pe care l-a felicitat în avans, atât în nume propriu, cât şi în numele Uniunii Ucrainenilor din România, pentru ziua de astăzi, când înaltul prelat va împlini vârsta de 86 de ani.

Cu acest prilej au avut loc discuţii legate şi de activitatea în domeniul religios a bisericilor ortodoxe din localităţile în care trăiesc etnici ucraineni, subiect la care ÎPS Pimen a dovedit o deschidere totală.

„Am solicitat sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru menţinerea limbii, culturii, tradiţiei şi religiei în satele în care trăiesc etnici ucraineni. Preoţii din aceste sate au primit binecuvântarea ÎPS Pimen pentru a sluji în biserici şi în limba ucraineană, motiv pentru care ţin să-i mulţumesc în numele întregii comunităţi ucrainene din judeţul Suceava”, a precizat deputatul Ioan Marocico.

Un alt subiect care a făcut obiectul discuţiilor de ieri a fost cel legat de studierea religiei în şcoli şi în limba ucraineană. „Sunt paşi mici, dar absolut necesari pentru păstrarea identităţii naţionale a ucrainenilor din România. Mă bucur că am găsit înţelegere şi deschidere la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi sunt convins că această colaborare foarte bună va continua şi în viitor”, a mai menţionat deputatul Ioan Marocico.

Sprijinirea bisericilor aflate în construcţie în diferite localităţi ale judeţului a constituit o altă temă, interpelările din plenul Parlamentului fiind singura modalitate prin care deputatul Marocico poate sensibiliza Guvernul să aloce bani pentru ca aceste edificii de cult să fie finalizate cât mai rapid.

Discuţiile de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor vor continua şi în teritoriu, acolo unde deputatul Ioan Marocico va ajunge în cursul acestei săptămâni pentru a vorbi cu preoţii care slujesc în bisericile aflate în comunităţi cu etnici ucraineni, şi de la care speră să afle cât mai multe informaţii legate de problemele cu care se confruntă fiecare comunitate în parte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire între deputatul Marocico şi ÎPS Pimen pe tema religiei şi a slujbelor în limba ucraineană din bisericile judeţului.
 Vizualizări articol: 1865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Întâlnire între deputatul Marocico şi ÎPS Pimen pe tema religiei şi a slujbelor în limba ucraineană din bisericile judeţului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Curios! trimis de
(25 aug 2015, 13:18:06
Este bine că parlamentarul se ocupă de comunităţile etniei sale. Se va convinge de faptul că nu au nici o îngrădire. În acelaşi timp, poate se gândeşte la un principiu diplomatic care se numeşte "reciprocitate". Românii de dincolo, nici pe departe nu au aceleaşi drepturi pe care le au ucrainenii trăitori în România. Câte biblioteci româneşti se află în satele româneşti ? De se închid grădiniţele şi clasele cu predare în limba română ? De ce mormintele personalităţilor române din Cimitirul central sunt sparte şi apoi ocupate de ucraineni ? De ce a fost distrus Cimitirul Eroilor romîni din Cernăuţi ? ŞI mai am 1001 întrebări, la care Dl. parlamentar ar trebui să dea, împreună cu ambasada U Krainei un răspuns, nu diplomatic, ci CINSTIT!
1.1  RE: Curios! trimis de
(25 aug 2015, 15:19:09
Rămâne nerezolvata chestiunea unui număr consistent de populaţie românească în Ucraina. Infricosati de scandalul recrutărilor militare obligatorii pentru conflictul din Donbass, ei au reintrat în atenţia opiniei publice din România pentru o scurtă perioadă. Acum, sunt folosiţi pe post de sperietoare în conflictul propagandistic din Est.
Spaţiul informaţional din România actuală este unul vulnerabil, dacă surse credibile naţionale ajung să preia, pe nerăsuflate, aceiaşi ştire, mot-a-mot ca şi Russia Today.
În lipsa unei politici coerente pentru apărarea identităţii lor, românii din zonă se pierd pe zi ce trece, şi numai o viitoare unire dintre România şi Republica Moldova poate să-i salveze şi să anuleze separarea lor artificială în moldoveni şi români.
În centrul raional din regiunea Cernăuţi a fost închisă şcoala în care majoritatea materiilor erau predate în limba română. În pofida protestelor populaţiei locale, ea a fost transformată într-o şcoală ucraineană. Lipsa limbii române în calitate de limbă oficială în regiunile dens populate de românii etnici este o manifestare a prigoririi lor. Iar în cadrul statului ucrainean actual aceste probleme sunt imposibil de rezolvat din cauza ultranationalismului ucrinian de la nivel central.
1.2  RE: Curios! trimis de
(25 aug 2015, 15:21:44
Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”

M-a impresionat.

Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara ro-manii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
2.   Totuşi,de ce sunt uriti si batjocoriti românii UK? trimis de
(25 aug 2015, 15:13:02

Deznaţionalizarea la care au fost supuşi românii din Ucraina a fost una cruntă. Rezistenţa redusă a băştinaşilor şi lipsa unei reacţii coerente a statului român faţă de cea de a treia etnie ca număr de pe teritoriul Ucrainei face ca limba română să fie din ce în ce mai puţin auzită pe meleagurile unde odinioară trăia dascălul Aron Pumnul. Politica faţă de români a SBU,( serviciul secret ucrainian), este în continuare una agresivă şi care nu respectă niciun drept sau acord internaţional. Chiar şi în 2015, mai mulţi jurnalişti români precum şi fostul premier basarabean Mircea Druc au primit interdicţie de a intra în Ucraina.
Direct interesaţi de destrămarea Ucrainei, ruşii ne fac temele, în speranţa apariţiei unui focar separatist. Dar subiectele privind limba şi educaţia, prezente în declaraţiile aşa-ziselor reprezentante ale românilor sunt chestiuni stringente, care nu mai pot fi ignorate, cum a fost în cazul vizitei lui Klaus Iohannis la Kiev. Provocată crâncen atât de ruşi cât şi de ucraineni, deznaţionalizarea unei important segment românesc a avut loc şi e nevoie de un proces în sens invers.
Excentricul politician rus, Vladimir Jirinovski, a vorbit anul trecut despre o revenire a teritoriilor româneşti la statul român:
„În componenţa României au intrat mereu Bucovina şi Basarabia. Trebuie înapoiate. Rusia le-a luat de la Hitler înainte de război pentru a opri în acest fel trupele germane mai departe de hotarele ţării. Dacă germanii nu ar fi avansat spre est, noi nu am fi luat acest pământ şi am fi avut Polonia cea mare, Ungaria mare şi România mare. Prin urmare, este necesar să cedăm înapoi ce le aparţine românilor, ungurilor şi polonezilor”
Aceste declaraţii nu trebuie puse doar pe seama excentricităţii lui Jirinovski, el fiind de multe ori unealta Kremlinului în a propune diferite trocuri pe uşa din dos a diplomației...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei