Singurul restaurant de pe circuitul turistic Transrarău, Cabana Rarău, a fost închis, sâmbătă, în jurul orei 12.00, de inspectorii ANAF. Parcările arhipline de autoturisme cu turişti care au făcut popas aici şi numărul mare al celor care au urcat pe jos până la cabană, mulţi cu intenţia de a bea o cafea sau a se răcori cu un pahar cu apă sau de suc, nu i-au impresionat pe cei trei inspectori ANAF, care au ales pentru control exact o zi de weekend, când întâmplător se desfăşura, la câteva sute de metri, şi Festivalul "Comorile Muntelui". Nu comentăm nici motivaţia controlului, nici necesitatea acestuia. Ne întrebăm doar dacă decizia sistării activităţii într-o zi de afluenţă maximă este oportună atât din punct de vedere economic, cât şi ca imagine pentru turiştii care au urcat degeaba la cabană şi care nu aveau nici o vină. Când i-am întrebat pe inspectorii ANAF dacă sancţiunea nu ar fi putut fi aplicată de luni sau dacă, pe durata verificărilor, activitatea de servire a turiştilor nu ar fi putut continua, ni s-a răspuns că nu sunt abilitaţi să dea relaţii.
Cabana Rarău, aflată la o altitudine de 1.400 de metri, este în renovare; doar restaurantul a fost deschis publicului, până la finalizarea lucrărilor începute de noul proprietar. Este singura unitate de alimentaţie publică de pe un traseu turistic montan care înseamnă o şosea cu o lungime de 28 de kilometri, care porneşte din Pojorâta şi ajunge peste munte până la Chiril.
(25 aug 2015, 00:55:24